Prideweek

Hjalmar deelt tijdens Pride het verhaal van zijn coming out, net als vele anderen

30 juli 2020 14:48 Aangepast: 31 juli 2020 10:23
Hjalmar Beeld © Eigen foto

"Het is vandaag alweer 7 jaar geleden dat ik met knikkende knieën voor de huiskamerdeur stond. 7 jaar geleden dat ik zei: 'pap, mam, ik val op jongens'." Het is de tekst van Hjalmar Kemperman (23) op Twitter. Hij deelt zijn coming-outverhaal net als anderen in de prideweek: "Het kan anderen helpen."

De reactie van Hjalmars ouders was hartverwarmend: "Ik vind het een eer dat je dit met ons wilt delen", zei zijn vader. Maar Hjalmar realiseert zich dat het bij anderen niet altijd soepel loopt. "En die verhalen worden waarschijnlijk wat minder snel gedeeld."

Verhalen komen bij heteroseksuelen terecht

Hjalmar kreeg veel leuke reacties op zijn post op Twitter. En dat was een aantal jaar geleden nog wel anders. "Het is beter geworden. Maar we zijn er nog niet. Het is denk ik goed als mensen hun coming-outverhalen blijven delen. Dan komt het niet alleen bij de LHBT-doelgroep terecht, maar ook bij heteroseksuelen."

'Mensen die verhalen delen zijn rolmodel'

Psycholoog Derek Brouwer noemt zichzelf de 'Roze Coach'. Hij specialiseerde zich in het coachen van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen met het uit de kast komen, maar ook 'hoe je je geaardheid integreert in je leven als je daar moeite mee hebt'.

Brouwer juicht het toe dat mensen hun verhaal delen op sociale media. Ze fungeren op die manier als een rolmodel voor anderen, die misschien nog in de kast zitten. "Het kan inspirerend zijn voor mensen die twijfels hebben die komen door hun niet -heteroseksuele geaardheid."

Je kunt echt met de ziel onder je arm lopen in zo'n periode, legt Brouwer uit. Wat mensen dan nodig hebben is veiligheid. "Het ervaren van veiligheid om ervaringen te delen."

In deze coronaperiode is ervaringen delen met anderen extra lastig, en dus is het goed als dat op een online manier toch gebeurt, zegt Brouwer. "Ik kan me voorstellen dat het oplucht, en tegelijkertijd normaliseert het homoseksualiteit."

En er zijn veel anderen die deze week hun verhaal delen. Zoals Jesper, die zegt dat het al die jaren voelde 'alsof ik een rotsblok meesleepte'. Hij kreeg goede reacties van zijn moeder, broertje en zusje, maar bij zijn vader ging het mis. "Homofobe grappen en opmerkingen volgden en door deze en andere omstandigheden is het helaas een tijd later geëscaleerd en ben ik zijn huis uit gezet."

Enkele anderen die hun verhaal plaatsten op sociale media:

Hjalmar ziet natuurlijk ook dat de prideweek dit jaar heel anders is dan andere jaren. Maar dat is volgens hem niet per se negatief. "Pride is geen feestje, het was in essentie een protest en dat is het nog steeds", zegt hij. "Ik hoop dat mensen zich dat realiseren in dit jaar van bezinning."

Reacties door blauw haar

Want de aandacht voor het onderwerp is nog altijd erg nodig, stelt hij. Hjalmar voelt zich nog steeds niet altijd veilig op straat en loopt nog steeds niet altijd comfortabel hand in hand met een andere man over straat. "Maar dat was een paar jaar geleden wel erger. Toen had ik blauw haar en viel ik meer op. Toen kreeg ik regelmatig reacties."

Hjalmar met blauw haar. Hjalmar met blauw haar.

Hjalmar heeft zichzelf leren accepteren, kwam uit de kast en kan nu zichzelf zijn. Maar dat betekent niet dat alles meteen makkelijk is. "Het was voor mij een nieuw begin, maar er bestaat nog altijd homogeweld, en mensen die niet worden geaccepteerd. De pride is nog steeds erg nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore