Corona, hitte en file

Corona of niet: daar is de vakantiefile. 'Zorg voor mondkapjes, water, airco en schoenen'

31 juli 2020 05:57 Aangepast: 31 juli 2020 07:49
File in Frankrijk in 2018. Beeld © ANP

Dit weekend is er het meeste vakantieverkeer op de weg, ondanks de hitte en ondanks corona. Maar er zijn wel dingen anders dan normaal. Het gebruikelijke entertainment langs de Route du Soleil kun je bijvoorbeeld wel vergeten. Dit is wat je moet weten over jouw reis.

Dat het zo druk wordt, ligt natuurlijk niet alleen aan Nederlandse vakantiegangers. "Zwarte zaterdag betekent dat op de Europese wegen het meeste verkeer rijdt", zegt Heleen de Geest van ANWB verkeersinformatie. 

Of dat net zo veel verkeer is als vorig jaar, is lastig te voorspellen. "We hebben het idee dat iets minder mensen op vakantie gaan. Velen doen dat in eigen land en zitten dus niet op Europese wegen."

Tegelijkertijd worden verre bestemmingen afgeraden die per vliegtuig bereikbaar zijn, of zijn mensen vanwege corona huiverig om in een vliegtuig te stappen, zegt De Geest. "Dus ze gaan eerder met de auto."

De regels per land:

Coronamaatregelen onderweg en per land

Onderweg:

  • Mondkapje: "Neem die altijd mee, die zijn in sommige plekken verplicht", zegt Heleen de Geest. 
  • Tankstations: daar gelden dezelfde maatregelen als in Nederland. "Handschoentjes en desinfecteren."
  • Toiletten: Die zijn overal open. "In Duitsland zijn ze zelfs gratis vanwege corona. Op andere plekken zullen ze duurder zijn omdat ze vaker worden schoongemaakt."
  • Geen entertainment: "Normaal gesproken zijn er entertainers op drukke plekken langs de Route du Soleil, om kinderen te vermaken. Die lijken er nu niet te zijn, want dat lokt mensen."

Op locatie:

  • Duitsland: Neem een mondkapje mee. In de openbare ruimte moet iedereen 1,5 meter afstand houden.
  • Frankrijk: Hier geldt een mondkapjesplicht in winkels, ov en andere overdekte openbare gelegenheden.
  • België: Het is sinds kort op veel plekken in België verplicht om een mondkapje te dragen. De regio Antwerpen heeft een ander reisadvies dan de rest van het land. In Antwerpen geldt: alleen noodzakelijke reizen. Dat komt omdat in de provincie Antwerpen het gemiddeld aantal besmettingen veel hoger ligt dan in de rest van het land.

Lees hier alle maatregelen per land. 

Reizigers moeten dus rekening houden met enorme drukte. "Er komen heel lange files, rond de 900 kilometer."

Vooral in Duitsland en Frankrijk is het filerijden geblazen: dat zijn volgens De Geest de populairste vakantiebestemmingen. "Het verkeer naar Spanje, dat door Frankrijk moet, zal daarentegen een stuk minder zijn, omdat delen van Spanje code oranje hebben." 

Overal druk

Ook in andere landen wordt het druk. "Alle Italianen gaan traditiegetrouw in augustus op vakantie. Veel in eigen land." 

Dat betekent dat de knelpunten de traditionele knelpunten zullen zijn. "De Route du Soleil via de A6 en A7, de route Bordeaux via de A10, de plekken ten zuiden van München, de Gotthard-wegtunnel in Zwitserland."

Temperatuur opmeten

Bij de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië kun je zelfs uren vertraging verwachten. "Bij de grens met Slovenië wordt heel streng gecontroleerd. Mensen worden getemperatuurd om te zien of ze corona hebben."

En ook de rustplekken worden wat drukte betreft niet ontzien. Dus moeten mensen die écht de rust willen opzoeken, de snelweg verlaten. Maar dat is niet noodzakelijk om de coronamaatregelen na te kunnen leven, zegt De Geest. "Valence is bijvoorbeeld druk, maar heeft genoeg groen en ruimte. Vind je het daar toch te druk, dan kun je altijd doorrijden naar Montélimar."

Het wordt heet

Filerijden is al niet prettig en het wordt dit weekend ook nog warm, met temperaturen boven de 30 graden. Daarom adviseert de ANWB veel water te drinken en vaker te stoppen. "Zoek een rustplek waar voldoende schaduw is", zegt Heleen de Geest. 

Ook belangrijk: zorg dat je auto in orde is. "Dat je accu vol is als je airco op vol vermogen moet draaien. Zorg voor voldoende koelvloeistof."

En wil je je voeten niet verbranden, stap dan niet met blote voeten uit. "Het asfalt kan dit weekend heel heet worden, dus dat moet je nooit doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwarte zaterdag in Frankrijk, ook tijdens coronacrisis

Alternatieve route

Of je stiekem ook om al die files, en dus die drukte, heen kunt rijden? Nee, zegt De Geest. "Vroeger noemden we de A75 door Midden-Frankrijk als alternatief. Maar het is tegenwoordig overal druk, dus het is riskant om daarop te rekenen."

Het advies van de ANWB is daarom: vertrek rond 10 uur. "Dan rijd je achter de files aan. En houd je vakantiehulp-app in de gaten, zodat je kunt zien hoe het ervoor staat met de vertragingen."

Na zaterdag is het vakantiefileleed overigens niet voorbij. De ANWB verwacht dezelfde drukte op zaterdag 8 en zaterdag 15 augustus. Hoewel de reizigers op 15 augustus vanaf de andere kant zullen komen: onderweg naar huis.

In Oostenrijk gelden er nauwelijks coronamaatregelen

Van terrassen tot musea en winkels, in Wenen is alles weer open.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore