Ga naar de inhoud
Verrekijker mee

Groep flamingo's struint op de Wadden, en dat was al even niet gebeurd

De flamingo's op het wad. Beeld © Jaring Rispens

Wie van vogelspotten houdt, moet deze dagen wellicht een tripje naar het wad bij Zwarte Haan in Friesland overwegen. Daar is een groep flamingo's neergestreken. Die waren daar al een tijd niet meer gezien.

De groep van ongeveer tien flamingo's bevindt zich een eindje uit de kust, en dus is een verrekijker geen overbodige luxe. Een kijkje zijn ze zeker waard, want: "Het zijn prachtige vogels", zegt ook waddenexpert Martin Baptist van de Universiteit Wageningen.

Al tijdje niet gezien

Is het bijzonder dat je flamingo's in Nederland kunt zien? Nee, niet echt. "Maar ze waren al wel een tijdje niet op de Wadden gezien. Maar van flamingo's in Nederland kijk ik niet meer op", zegt Baptist.

De plek waar ze te vinden zijn:

Flamingo's zijn in Nederland ook al enige tijd te vinden bij het Zeeuwse Schouwen Duiveland en in het Grevelingenmeer, zegt Baptist. "Al zeker een jaar of 30 zelfs. Er is nu ook een broedgebied van de flamingo's net over de grens in Duitsland, in de buurt van Groenlo. Die verspreiden zich ook weer. Ook over Nederland."

'Alleen maar gaaf'

De flamingo is van oudsher een warmweervogel, maar vindt Nederland tegenwoordig dus ook behaaglijk genoeg om neer te strijken. Is dat erg? Baptist: "Nee hoor. Als je er ecologisch naar kijkt is het prima. Ze eten ook gewoon de garnaaltjes in de zee. Bovendien zijn het er niet veel. Het zijn prachtige vogels, eigenlijk is het dus alleen maar gaaf."

Deze verwilderde flamingo's waren in januari te zien in Pijnacker:

00:36
Flamingo's kleuren Nederland steeds meer roze.