Voorbedachten rade

Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 18 jaar cel en tbs

30 juli 2020 14:28 Aangepast: 30 juli 2020 15:16
Thijs H. Beeld © Eigen foto

De 28-jarige Thijs H. moet 18 jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vandaag bepaald. H. stak vorig jaar een vrouw dood en drie dagen later nog een vrouw en een man. "U vindt het moeilijk zichzelf als moordenaar te zien. Dat bent u echter wel", zei de rechter tegen H.

H. moet ook 103.000 euro betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie (OM) had 24 jaar cel geëist, en tbs met dwangverpleging. De rechtbank vond die eis dus te hoog.

Kijk hier de uitspraak van de rechter terug:

Volgens de rechter zorgden de moorden voor 'angst en onrust' in maatschappij.

Het is nog niet duidelijk of het OM of de verdediging van Thijs H. tegen het vonnis van de rechtbank in beroep gaan. 

Messteken

De 28-jarige H. bekende tijdens de rechtszaak al dat hij de moorden heeft gepleegd. Op 4 mei van vorig jaar beroofde hij een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag met veel messteken van het leven.

Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide bij Heerlen een 63-jarige vrouw en vervolgens een 68-jarige man dood.

Voorbedachten rade

De grote vraag was lange tijd: handelde H. met voorbedachten rade? Volgens de rechtbank nam H. verschillende rationele beslissingen voor en na het plegen van de moorden. "U heeft nagedacht hoe u de moorden zou gaan plegen", zei de rechtbank. "En u moest moed verzamelen om de moorden te kunnen plegen."

Daaruit leidt de rechtbank af dat H. niet gehandeld heeft in een opwelling, maar dat er sprake is van handelen met voorbedachten rade. Daarom spreekt de rechtbank van drievoudige moord.

Toerekeningsvatbaar?

De rechtbank is van mening dat Thijs H. slechts gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar is, en daarmee strafbaar. Volgens het Pieter Baan Centrum leed Thijs H. aan 'ernstige psychotische ontregeling'. De rechtbank gaat daarin mee, maar vindt niet dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is. In dat geval had hij alleen tbs kunnen krijgen, en geen gevangenisstraf. 

Symptomen aandikken

De rechtbank zegt te twijfelen aan de waarheid van zijn verklaringen over waanbelevingen. H. zou bepaalde symptomen van zijn wanen hebben aangedikt. Dat deed hij met als doel zijn mogelijke straf te verminderen, blijkt uit getapte gesprekken met zijn ouders. 

Ook vraagt de rechtbank zich af of Thijs H. zijn psychische toestand niet zelf verergerde, door drugs en psychedelische truffels te gebruiken terwijl hij ook medicatie kreeg voorgeschreven. 

Tbs start na 6 jaar

De rechter legde H. dus achttien jaar celstraf op en tbs, maar hij mag na al 6 jaar aan zijn aan zijn tbs-traject beginnen."Als hij aan zijn tbs mag beginnen, loopt die gevangenisstraf gewoon door", zegt strafrechtdeskundige Peter Tak van de Universiteit van Nijmegen. 

"Als de tbs behandeling achter de rug is, dan kan hij eventueel na 2/3e en dus 12 jaar voorwaardelijk vrijkomen. Al is dat niet meer vanzelfsprekend."

'Afgeslacht'

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bleek dat H. zijn slachtoffers willekeurig heeft gekozen. Allen kwamen ze op eenzelfde manier, door meerdere messteken, om het leven. Van het slachtoffer in Den Haag werd ook een pink afgesneden.

De slachtoffers werden nietsvermoedend aangevallen. Volgens het Openbaar Ministerie werden ze 'volstrekt willekeurig uit het leven weggerukt' en 'afgeslacht'. H. werd op 8 mei 2019, een dag na de moorden op de Brunssummerheide, aangehouden. 

Volgens H. zat hij in een psychose toen hij de moorden pleegde. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerden na onderzoek dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. Daarin ging de rechter dus niet mee.

Vreemde zoektermen

H. zocht op zijn computer onder andere naar 'Hoe word ik een complete psychopaat?' en 'Hoe zoeken onderzoekers naar tekenen van psychopathie bij een verdachte?'

Begin deze maand verscheen H. voor het laatst in de rechtbank en sprak hij over zijn psychotische wanen. "Als ik niet echt dacht dat ik gedwongen werd, had ik het nooit gedaan", sprak hij. "Ik dacht echt dat ik geen keus had."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Thijs H. zat in een psychose' - maar wat is dat dan precies?

Eerder tijdens het proces richtte H. zich in de rechtbank tot de nabestaanden. "Ik weet dat het de pijn niet verlicht en de woede niet verzacht. Het spijt me verschrikkelijk en ik hoop dat jullie steun kunnen vinden bij elkaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore