Ga naar de inhoud
Loodvergiftiging

'60.000 Nederlandse kinderen hebben te veel lood in hun bloed'

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Een op de drie kinderen wereldwijd heeft een loodvergiftiging. Dat komt vooral door vervuild kraanwater in loden waterleidingen. Ook in Nederland lopen kinderen rond met een hoog loodgehalte in het bloed. Dit kan leiden tot permanente hersenschade, gedragsproblemen en lagere intelligentie.

In totaal zijn in de wereld 800 miljoen kinderen getroffen. Zij hebben een loodgehalte van 5 microgram of hoger in hun bloed, zegt de kinderorganisatie van de Verenigde Naties, Unicef.

In Nederland gaat het om bijna 60.000 kinderen, waarvan ruim 7600 kinderen zelfs meer dan 10 microgram lood in hun bloed hebben. In Nederland ligt de norm overigens op 10 microgram.

200.000 loden leidingen in ons land

In Nederland komt loodvergiftiging vooral door loden waterleidingen. Door schadelijke leidingen komen er hoge loodgehaltes in het drinkwater. Er zouden in ons land 200.000 woningen zijn met een loden waterleiding.

Unicef spreekt over schokkende conclusies na baanbrekend onderzoek in samenwerking met milieuorganisatie Pure Earth. Het is de eerste keer dat er op grote schaal onderzoek is gedaan naar loodvergiftiging bij kinderen wereldwijd.

Permanente hersenschade

Kinderen met te veel lood in hun bloed, kunnen permanente hersenschade oplopen. Vooral baby’s en kinderen onder de vijf jaar zijn extra kwetsbaar, omdat hun darmen het giftige metaal makkelijker opnemen en hun hersenen sterk in ontwikkeling zijn. Loodvergiftiging kan bij kinderen uiteindelijk leiden tot leer- en gedragsproblemen en een lagere intelligentie, aldus Unicef.

De helft van de vergiftigde kinderen komt uit Zuid-Azië. Ook in Georgië, Indonesië, Ghana en Mexico zijn de loodgehaltes van kinderen opvallend hoog.

Gezondheidsraad wil dat minister onderzoek doet

De Gezondheidsraad vroeg november vorig jaar de minister van Infrastructuur en Waterstaat te onderzoeken op welke manieren ze het verwijderen van loden leidingen uit woningen kan stimuleren en faciliteren. Bijvoorbeeld via een nieuwe subsidieregeling.

Een andere optie zou zijn om een meldingsplicht in te stellen als je je huis verkoopt of verhuurt, omdat dit minder vrijblijvend is. Daarnaast is het advies de aanwezigheid van loden leidingen mee te nemen in de risico-inventarisatie voor kinderdagverblijven en scholen.

'200.000
Lees ook:
'200.000 woningen hebben ongezonde loden waterleidingen'

Batterijen in arme landen

Behalve loden waterleidingen is gevaarlijke en illegale recycling van loodzuurbatterijen een oorzaak voor loodvergiftiging. In armere landen worden accu’s van voertuigen vaak onvoorzichtig geopend, waardoor zuur en loodstof in de grond terechtkomen.

Ook wordt het teruggewonnen lood in openluchtovens verbrand, wat zorgt voor uitstoot van giftige dampen. Daarnaast bevatten onder meer conservenblikken, specerijen, cosmetica, medicijnen, verf en speelgoed vaak hoge loodpercentages.

Ook ouders die door hun beroep met lood in contact komen, brengen onbewust lood mee naar huis door stof op hun kleding en handen.