Psychose of niet?

Drie moorden in vier dagen: vandaag hoort Thijs H. zijn straf

30 juli 2020 04:26 Aangepast: 30 juli 2020 05:40
Thijs H. bij het verlaten van de Mondriaankliniek waar hij werd behandeld. Beeld © Politie

Vandaag hoort Thijs H. wat zijn straf gaat worden. De 28-jarige H. wordt verdacht van drie moorden, die hij volgens zijn verklaring in een psychose zou hebben gepleegd. Het Openbaar Ministerie heeft 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist.

De 28-jarige H. bekende zijn daden eerder voor de rechtbank in Maastricht. Op 4 mei van vorig jaar beroofde hij een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag met veel messteken van het leven. Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide bij Heerlen een 63-jarige vrouw en vervolgens een 68-jarige man dood.

'Afgeslacht'

De slachtoffers werden nietsvermoedend aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht. Volgens het Openbaar Ministerie werden ze "volstrekt willekeurig uit het leven weggerukt" en "afgeslacht". H. werd op 8 mei 2019, een dag na de moorden op de Brunssummerheide, aangehouden. 

De tekst gaat verder onder de video. 

Thijs H. tegen nabestaanden: 'Ik hoop dat jullie steun vinden'

Thijs H, de 27-jarige man die ervan wordt verdacht drie wandelaars te hebben doodgestoken, richtte zich vorig jaar augustus in de rechtszaal tot de nabestaanden

H. zou zijn slachtoffers willekeurig hebben gekozen. Allen kwamen ze op eenzelfde manier, door meerdere messteken, om het leven. Van het slachtoffer in Den Haag werd ook een pink afgesneden.

Volgens H. zat hij in een psychose toen hij de moorden pleegde. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerden dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. Het PBC heeft de rechtbank geadviseerd H. tbs met dwangverpleging op te leggen. 

Tegenstrijdige verklaringen

Maar het Openbaar Ministerie gelooft niet dat H. zich in een psychose bevond en vindt dat hij voor verminderd toerekeningsvatbaar moet worden gehouden. Want er zou volgens het OM bij H. wel degelijk sprake zijn van een stoornis. 

Tegenstrijdige verklaringen en opvallend zoekgedrag op internet zorgden voor de twijfels bij het OM. H. zocht op zijn computer onder andere naar 'Hoe word ik een complete psychopaat?' en 'Hoe zoeken onderzoekers naar tekenen van psychopathie bij een verdachte?'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Thijs H. zat in een psychose' - maar wat is dat dan precies?

Twee jaar geleden begon H. volgens zijn verklaring 'door te draaien' en kreeg hij op verschillende plekken codetaal te zien. Die zou hem vorig jaar tot de moorden hebben aangezet.

H. werd sinds 2018 behandeld bij GGZ-instelling Mondriaan. Op 7 mei van vorig jaar meldde hij zich daar met bebloede handen en kleding. Hij werd op een gesloten afdeling geplaatst, maar wist vervolgens twee keer te ontsnappen. Na een klopjacht werd hij uiteindelijk opgepakt door de politie.

Psychotische wanen

Begin deze maand verscheen H. voor het laatst in de rechtbank en sprak hij over zijn psychotische wanen. "Als ik niet echt dacht dat ik gedwongen werd, had ik het nooit gedaan", sprak hij. "Ik dacht echt dat ik geen keus had."  

Eerder richtte H. zich in de rechtbank tot de nabestaanden. "Ik weet dat het de pijn niet verlicht en de woede niet verzacht. Het spijt me verschrikkelijk en ik hoop dat jullie steun kunnen vinden bij elkaar."

De uitspraak wordt vandaag rechtstreeks via een livestream van de rechtspraak uitgezonden.

Reconstructie zaak-Thijs H.: drie moorden in vier dagen

Hoe kwam Thijs H. tot zijn daden in Scheveningen en Heerlen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore