Ga naar de inhoud
Niet landelijk ingevoerd

Burgemeesters gaan mondkapjesplicht uitproberen op drukke plekken

Burgemeester Halsema van Amsterdam vanmiddag bij het Veiligheidsberaad in Utrecht. Beeld © ANP

In verschillende veiligheidsregio's worden de komende tijd maatregelen uitgeprobeerd om het gedrag van mensen te beïnvloeden, zodat het coronavirus beter kan worden ingedamd. Het verplicht dragen van mondkapjes op drukke plekken zou één van die maatregelen kunnen zijn.

Dat heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, gezegd na een bijeenkomst van de veiligheidsregio's over mondkapjes.

Geen landelijke mondkapjesplicht

Er komt dus geen landelijke mondkapjesplicht. RIVM-directeur Jaap van Dissel zei dat ook uit nieuw onderzoek niet is gebleken dat niet-medische mondkapjes effectief zijn in het terugdringen van het aantal besmettingen.

'Geen wetenschappelijk bewijs voor mondkapjesplicht'

02:11
RIVM-baas Jaap van Dissel gaf tijdens de persconferentie een toelichting op het besluit.

Ook de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet advies geeft over de maatregelen, hadden eerder al gezegd dat het invoeren van een landelijke mondkapjesplicht niet nodig is. Sommige burgemeesters van grote steden hadden aangegeven zelf te zullen besluiten of mondkapjes op drukke plekken moeten worden ingevoerd.

Besmettingshaarden

Dat geldt bijvoorbeeld voor de Amsterdamse burgemeester Halsema. Bruls haalde ook onder meer Zuid-Holland, en dan vooral Rotterdam, aan als voorbeelden van plekken waar het aantal besmettingen harder oploopt dan ergens anders. "Die regio's moeten ook perspectief hebben voor hoe ze kunnen handelen. Dat betekent dat je wat verschillen zult gaan zien. Het goede nieuws van vandaag is dat we elkaar daarin hebben gevonden."

'Mondkapjesplicht
Lees ook:
'Mondkapjesplicht mag helemaal niet, ook niet als experiment'

De kwestie leidde vandaag tot een 'pittige discussie' onder de burgemeesters, zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Sommige burgemeesters zeiden: het wordt gewoon te druk op sommige plekken, en boven op de coronamaatregelen die er al zijn, willen we daar de mondkapjesplicht kunnen invoeren."

Andere burgemeesters zien de oplossing meer in 'crowd control', zegt Bremer. "Als het heel druk is, willen ze proberen die mensen wat meer over de ruimte te verdelen."

'Virus klein krijgen'

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) was ook bij het overleg van het Veiligheidsberaad. In de aanloop gaf ze aan op zoek te zijn naar 'goede instrumenten' om het virus te bestrijden.

Van haar hoeven de burgemeesters het niet per se met elkaar eens te zijn. "Wat ik vooral van belang vind is dat we met elkaar het virus klein krijgen. Dat is in de eerste golf gelukt en met de oplevingen die er nu zijn moet het ook lukken. In de ene regio is het anders dan in de andere regio, maar het is wel van belang dat we met elkaar samen het virus beteugelen."

Mondkapjesplicht in de Kalverstraat: gaat dat werken?

00:59
In de Kalverstraat in Amsterdam was soms al eenrichtingsverkeer om voetgangers van elkaar te kunnen scheiden. Zou een mondkapjesplicht werken?