Ongewenst gedrag coaches

Topsportprogramma turnsters stopt tijdelijk na beschuldigingen intimidatie

29 juli 2020 15:52 Aangepast: 29 juli 2020 18:16
Onder andere Vincent Wevers wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Beeld © ANP

Het topsportprogramma van de damesturners wordt gestopt gedurende een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en intimidatie door coaches. Dat maakte de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie net bekend tijdens een speciale persconferentie.

De activiteiten van Vincent Wevers en andere coaches zullen komende tijd worden neergelegd. 

De betrokken coaches zullen geen actieve rol hebben in het TeamNL topsportprogramma gedurende het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en intimidatie. Hoelang dit onderzoek duurt, is niet bekend. 

Vincent Wevers

Afgelopen weekend stond de Nederlandse turnwereld op zijn kop toen veel verhalen over fysiek en mentaal misbruik naar buiten kwamen. Dat gebeurde na een bekentenis van trainer Gerrit Beltman, die toegaf vroeger over de schreef te zijn gegaan. 

Vincent Wevers, de vader van topsportster Sanne Wevers, werd van grensoverschrijdend gedrag beschuldigd. In Studio Sport werd hij afgelopen week beschuldigd van 'onmenselijk gedrag' door oud-turnster Joy Goedkoop. 

In een statement op Instagram reageerde Sanne Wevers gisteren op de beschuldigingen. ‘Wij roepen de KNGU op om de ingeslagen weg niet te blokkeren of af te breken’. Hierin roept zij, en de andere turnsters uit het Nederlandse team, om Wevers niet uit zijn functie te halen. 

Reactie van NOC*NSF

Sportorganisatie NOC*NSF staat achter het besluit van de KNGU om het topsportprogramma van de dames tijdelijk stop te zetten. De organisatie wil een veilige sportorganisatie voor iedereen, ongeacht leeftijd of sportniveau. NOC*NSF wil dat er genoeg tijd wordt genomen om goed onderzoek te doen naar de misstanden. Tegelijkertijd vinden ze het belangrijk dat er naar een oplossing wordt gezocht voor het huidige turnteam op weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar. 

Ook ex-turncoach Gerrit Beltman gaf eerder toe dat hij sommige turnsters heeft mishandeld. Beltman zei in een verklaring: "Ik sloeg door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten. Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, om te schelden, te kwetsen of te kleineren. Maar het gebeurde wél."

Wel trainen

Turnbond KNGU wil er alles aan doen om, ondanks stopzetten topsportprogramma, de turnsters klaar te stomen voor de Olympische Spelen 2021 (als die doorgaan). De dames trainen dus wel door met andere coaches. 

Vorige week spraken we Sanne Wevers over het verplaatsen van de Olympische Spelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Giftige cocktail van het turnen: sporters zijn jong en alles moet mooi zijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore