Ga naar de inhoud
Het wordt snikheet

Strandgemeenten zetten zich schrap voor tropische vrijdag: 'We staan paraat'

Strandweer deze week, dat is zeker. Beeld © ANP

Met (eindelijk) een tropische vrijdag voor de boeg en een heel land dat vakantie viert, maken (strand)gemeenten zich op voor een grote toestroom aan dagjesmensen. Zorgen zijn er nog niet, maar de gemeenten staan wel paraat. Zoals in Zandvoort: "We hebben extra boa's en agenten ingezet."

In Zandvoort is iedereen vrijdag van harte welkom om te genieten van een tropische dag op het 9 kilometer lange strand.

Maar niet zonder een belangrijke waarschuwing vooraf: "Iedereen moet zich aan de regels houden. Houd dus 1,5 meter afstand", benadrukt een woordvoerder van de burgemeester.

Extra boa's en agenten

De kustgemeente haalt extra maatregelen uit de kast. "We zetten extra agenten en boa's in. Ook attenderen we bezoekers met speciale tekstkarren op de coronaregels. En we starten vrijdag een onlinecampagne om de regels nog eens goed te benadrukken."

Een zomerse dag trekt al snel meer dan 100.000 bezoekers naar Zandvoort. "We maken ons geen zorgen. We zijn goed voorbereid en rekenen op de eigen verantwoordelijkheid van iedereen. Maar als het misgaat staan we paraat. Eventueel kunnen we toegangswegen sluiten of met de NS het aantal treinen minderen. Maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit."

Vrijdag
Lees ook:
Vrijdag mogelijk temperaturen tot 33 graden: 'Een echte stranddag'

'Vervelende drukte'

In Zeeland is er ook nog geen paniek, maar helemaal zonder zorgen zijn de Zeeuwen ook niet. "Als het warmer wordt dan 25 graden, weten we dat er veel dagjestoeristen komen, naast de inwoners van Zeeland zelf. Dat zou in het kader van corona wel eens tot vervelende drukte kunnen leiden", zegt Erik van den Dobbelsteen van de VVV Zeeland.

"Straten en parkeerplaatsen kunnen worden afgesloten. Daar moeten mensen wel rekening mee houden." Van den Dobbelsteen benadrukt: "We moeten extra waakzaam zijn. Dus dat betekent: goed de instructies opvolgen van de 1,5 meter-regel."

Strandtent
Lees ook:
Strandtent mag blijven staan deze winter, maar niet open: 'De moeite waard?'

Mooi weer 

In Utrecht zien ze ook dat de regels vooral op mooie dagen bij mensen verslonzen. "De zorg of mensen zich aan de 1,5 meter-regel houden wordt er niet minder om. Met mooi weer trekken mensen erop uit en zie je meer mensen die buiten zijn. Dan blijkt het toch lastig voor mensen om zich aan de regels te houden", zegt een woordvoerder van de Domgemeente.

In Utrecht worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen. "Want er wordt al stevig gehandhaafd. Vooral aan de plassen, maar ook in de stad." 

Vanuit Den Haag en Scheveningen klinkt hetzelfde verhaal: "Mensen weten dat ze afstand moeten houden en bij drukte adviseren we: vertrek. We nemen geen extra maatregelen voor een mogelijk drukke vrijdag want we hebben er al veel genomen."

Eilanden

Op de eilanden staan ze ook paraat, maar maken ze zich geen zorgen. De gemeente Terschelling laat weten zulke brede en lange stranden te hebben dat er genoeg ruimte is voor iedereen. 

En een eiland zijn, heeft een voordeel: "Dagtoerisme naar het eiland is gewoon wat lastiger, dus er zijn vooral mensen die hier al wat langer zijn."

Griekse stranden liggen weer vol: 'Relaxen na de lockdown'

01:27
In Griekenland zijn de stranden ook weer open en daar geniet iedereen weer volop van zon, zee en strand.