Geld terug?

Kan ik nu ook geld terugkrijgen van Huiscleaning? En 3 andere vragen

30 juli 2020 05:59 Aangepast: 30 juli 2020 08:33
Schoonmaakster aan het werk. Beeld © iStock

Twee schoonmaaksters die werkten via Huiscleaning.nl hebben voor een onbekend bedrag een schikking met dat bedrijf getroffen. Volgens de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het bedrijf namelijk de wet overtreden en had het onterecht loon ingehouden. Wat moet je nu doen als jij dit ook hebt meegemaakt? In dit artikel beantwoorden we de 4 belangrijkste vragen.

Kunnen andere schoonmakers nu ook geld terug krijgen?

Ja. Als je de afgelopen jaren gewerkt hebt voor Huiscleaning.nl, heb je mogelijk nog recht op geld. "Je kan het bedrijf laten weten dat je kennis hebt genomen van dit onderzoek van de inspectie", zegt Marije Ottervanger van vakbond FNV. "Je kan ze vriendelijk laten weten dat jij vindt dat jij dus ook eigenlijk werknemer van het bedrijf bent geweest, toen je via de site werkte."

Afhankelijk van de periode dat je er gewerkt hebt en hoe vaak, heb je misschien recht op een flink bedrag. "Sowieso de bedragen die het bedrijf ingehouden heeft van je uurloon, maar ook nog achterstallige pensioenpremies, vakantiegeld en vakantiedagen", aldus Ottervanger.

Ik moet even een briefje sturen, en dan krijg ik het geld?

Zo eenvoudig zal het waarschijnlijk niet zijn. Eerst zal je een brief moeten sturen waarin je zegt dat de situatie van de twee schoonmaaksters uit het inspectierapport ook voor jou geldt. Daar komt dan een reactie op van het bedrijf achter Huiscleaning. Als zij vinden dat je geen recht hebt op geld, zul je juridische hulp moeten inschakelen, om zo alsnog je gelijk te halen.

Je kan dan bijvoorbeeld naar een rechtswinkel of juridisch loket bij jou in de buurt. Je kan ook kijken of je rechtsbijstandsverzekeraar een brief voor je wil schrijven. Als je lid bent van de vakbond, kan je je daar melden. "Als leden zich melden, zullen we ze bijstaan om hen te helpen te krijgen waar ze recht op hebben", aldus Ottervanger van het FNV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schoonmakers krijgen gelijk, bemiddelingssite betaalt schikking

Ik heb niet voor Huiscleaning gewerkt, maar wel voor iets wat er op lijkt. Wat dan?

Het rapport van de Inspectie gaat alleen over Huiscleaning, niet over andere bedrijven. Bij andere bedrijven is het misschien net weer anders geregeld, waardoor zij zich mogelijk wel aan de wet hebben gehouden.

Maar als je het gevoel hebt dat jou hetzelfde is overkomen, dan zou je een melding kunnen doen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Als er voldoende aanwijzingen zijn dat het bij jouw bedrijf ook fout zit, starten ze mogelijk ook daar een onderzoek. En als dat uiteindelijk in jouw voordeel uitvalt, kun je misschien geld terug krijgen. Hou er wel rekening mee dat zo’n onderzoek al snel een jaar duurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor een 'witte' werkster heb je geen website nodig

Geldt dit alleen voor schoonmakers?

Nee. Er zijn ook sites die bemiddelen tussen tuinhulpen en particulieren. Bij weer andere sites kun je je als oppas- of klushulp laten boeken. Het zou kunnen dat sommige daarvan op dezelfde manier werken als Huiscleaning deed. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore