RIVM-cijfers

Aantal nieuwe coronabesmettingen weer flink gestegen: 1329 in afgelopen week

28 juli 2020 14:09 Aangepast: 28 juli 2020 16:39
Archieffoto. In Rotterdam werden veel nieuwe besmettingen gevonden. Beeld © ANP

In een week tijd zijn er 1329 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat meldt het RIVM. Een week geleden lag het aantal nieuwe besmettingen op 987. Er moesten 23 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat waren er vorige week 19.

Afgelopen week zijn er 9 sterfgevallen door corona gemeld, twee meer dan vorige week.

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen twee weken snel toegenomen. De 987 nieuwe besmettingen van vorige week vormden bijna een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor, en afgelopen week is het aantal dus nog verder toegenomen.

R iets hoger

Ook het reproductiegetal R, dat zegt hoe snel het virus zich verspreid, is iets toegenomen: van 1,29 naar 1,4. Zolang dat getal boven de één ligt, neemt het aantal besmettingen toe, omdat elke besmette patiënt gemiddeld 1,4 anderen besmet.

Tot vorige week lag de R lange tijd onder de één, waardoor de verspreiding van het virus juist afnam. 

R boven de één? Zo wordt dit getal berekend

Het 'reproductiegetal' R zegt hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Dat getal is van meerdere factoren afhankelijk.

Meer testen

Dat het aantal besmettingen na vorige week niet weer verdubbeld is, noemt het RIVM geruststellend. "Er is wel een stijging, maar die gaat minder hard", zegt een woordvoerder. "Het lijkt erop dat mensen zich houden aan de oproep om de maatregelen te volgen en zich te laten testen bij symptomen."

Afgelopen week werden er bijna 112.000 testen gedaan, een recordaantal. Eén procent van de testen is positief. Dat is evenveel als een week eerder, maar een stuk hoger dan begin deze maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is er een toename van corona of testen we gewoon meer?

Het RIVM ziet ook steeds meer lokale uitbraken. De meeste besmettingen zijn afgelopen week gevonden in de grote steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Andere opvallende stijgingen zijn onder meer te zien in de gemeenten Breda en Waddinxveen. In Rotterdam is sprake van een uitbraak onder studenten.

Clusters

Vaak is er sprake van een 'cluster' van besmettingen. Bij zo'n cluster raken drie of meer mensen besmet, bijvoorbeeld binnen één bedrijf of familie. Vorige week waren er 96 actieve clusters bekend bij het RIVM, dat zijn er nu 133.  

"Besmettingen worden dus nog steeds deels veroorzaakt bij feestjes, barbecues en dat soort samenkomsten", zegt de woordvoerder van het RIVM.

Het meest bekende voorbeeld van zo'n lokale uitbraak is een café in Hillegom waar tientallen besmettingen aan worden gelinkt.

Nieuwe besmettingen op de kaart

Tussen de nieuwe besmettingen zitten de afgelopen weken relatief veel jonge mensen. Eén op de vijf is tussen de 20 en 29. In eerste instantie werd het virus vooral gevonden bij 50-plussers, maar sinds iedereen met klachten zich kan laten testen, worden er meer besmettingen bij jongeren gevonden. 

Naast het veranderde testbeleid komt dat mogelijk doordat zij meer contact hebben met anderen en dus meer risico lopen op een besmetting. 

Besmettingen per leeftijd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore