Coronamaatregelen

Toenemende roep om mondkapjesplicht tegen verspreiding coronavirus

28 juli 2020 12:14 Aangepast: 29 juli 2020 15:40
In Belgie worden meer mondkapjes gedragen. Beeld © ANP

Nu er wereldwijd steeds meer coronabesmettingen opduiken en de vrees toeneemt voor een tweede golf, gaan er ook in Nederland stemmen op voor strengere coronamaatregelen. Zo houdt Containment Nu! een pleidooi voor meer maatregelen. "Wij denken dat het minder schadelijk is voor de economie dan doormodderen", zegt Jaap Stronks, een van de oprichters.

"Je hebt twee soorten beleid: of je damt het virus maximaal in, tot er nul zieken over zijn, of je moddert door en zorgt er alleen voor dat zorgstelsel niet overbelast raakt", aldus Stronks.

"Wij willen het maximaal indammen omdat we denken dat dat minder schadelijk is voor de economie dan doormodderen. Ook is het voor mensen makkelijker om even heel strikt te moeten leven en daarna weer gewoon, dan dat het heel lang doorettert. We zijn nu wel bang voor een zware nieuwe lockdown."

Tegenhanger Viruswaanzin

Stronks noemt Containment Nu! een tegenhanger van de activisten van Viruswaanzin. Die verzetten zich tegen de coronamaatregelen, en twijfelt aan de lezing van het RIVM over de verspreiding van het coronavirus. "Net als Viruswaanzin zijn wij ook geen wetenschappers, maar we hebben heel veel gelezen en we vinden het raar dat het Nederlandse beleid anders is dan het beleid in heel veel andere landen."

Stronks wil dat het overheid nu een aantal maatregelen neemt. "Wij willen dat er preventief getest wordt, dat er een mondkapjesplicht komt en dat er regionale lockdowns komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT komt vandaag bijeen om te praten over mondkapjes

Coronagezant

De activisten zijn niet de eersten die mondkapjes ter sprake brengen. De afgelopen week kwam de maatschappelijke discussie over mondkapjes op gang vanwege verplichtingen in de ons omringende landen en de plotse verdubbeling van het aantal besmettingen in ons land.

Dit weekend kwam daar nog een belangrijke stem bij: die van coronagezant van het kabinet en oud-DSM-topman Feike Sijbesma. De adviseur ziet dat de regels in de strijd tegen het virus nog maar beperkt worden nageleefd.

Advies OMT

"We vragen ons opnieuw af of sommige maatregelen, zoals een mondkapjesplicht, wel proportioneel zijn. Maar stevige acties nu zijn beter dan later weer een lockdown. Dat is economisch veel verstorender", zei hij tegen NRC Handelsblad.

Sijbesma vindt dat het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) serieus moeten kijken naar andere Europese landen, waar mondkapjes verplicht zijn in bijvoorbeeld winkels of horeca. Het OMT spreekt vandaag over mondkapjes. Het is onbekend welk advies zij aan het kabinet zullen geven.

Een mondkapjesplicht in de Kalverstraat: gaat dat werken?

In de landen om ons heen wordt het dragen van een mondkapje op steeds meer plekken verplicht. Ook winkeliers in Amsterdam denken erover. Wat vindt het winkelend publiek daarvan?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantiegangers opgelet: mondkapjes op veel meer plekken verplicht in Frankrijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore