Ga naar de inhoud
Testcapaciteit uitbreiden

'Vrees voor tekort coronatesten, straks mogelijk 70.000 per dag nodig'

Een teststraat in Breda. Beeld © Arie Kievit

Mogelijk ontstaat er in het najaar een tekort aan coronatesten. Nu worden er in Nederland per dag zo'n 20.000 coronatests afgenomen, een paar weken geleden waren dat er nog 13.000. Het RIVM schat dat er in het najaar per dag 70.000 coronatesten nodig zijn, maar dan moet de testcapaciteit wel flink uitgebreid worden.

Daarover vertelt Edwin Boel in het AD. Als projectleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten coördineert hij de testcapaciteit in Nederland.

Verkoudheidsklachten

Omdat er in het najaar meer Nederlanders met verkoudheidsklachten zullen zijn, moeten er volgens het RIVM tegen die tijd ook veel meer coronatesten uitgevoerd kunnen worden.

Wachttijd
Lees ook:
Wachttijd voor coronatest loopt op: 'Opschalen gaat niet snel genoeg'

Boel spreekt in de krant van een 'monsterklus' om ervoor te zorgen dat er genoeg medewerkers, coronatesten en laboratoria beschikbaar zijn. Momenteel worden er in zo'n dertig laboratoria in Nederland al met al dagelijks 20.000 coronatests verwerkt. "Dat lukt, maar het is wel een fikse inspanning", legt Boel uit.

Capaciteit op orde krijgen

De afgelopen dagen werd al duidelijk dat de GGD's niet iedereen binnen 24 uur konden testen. De GGD's zetten meer personeel in om iedereen tijdig te testen en verder te helpen, maar dat lukte niet overal. Er werd "hard gewerkt om de capaciteit op orde te krijgen", maar ondanks dat lieten testuitslagen in Zuid-Holland soms meer dan 72 uur op zich wachten.

GGD's
Lees ook:
GGD's kunnen toch niet iedereen binnen 24 uur testen

In het najaar zal vooral de voorraad coronatests problematisch worden, verwacht Boel. 

Drie maanden voorraad

Laboratoria moeten momenteel drie maanden coronatests voorradig houden, maar het is de vraag of het genoeg zal zijn. "De druk vanuit het buitenland is enorm, het blijft knokken om genoeg geleverd te krijgen", vertelt Boel.

Zo wordt 'ons' mogelijke coronavaccin getest

03:22
Op dit moment worden 24 potentiële coronavaccins getest op mensen. Het vaccin dat gemaakt wordt door de Universiteit van Oxford, dat Nederland inkocht, is zelfs al bij tienduizend mensen geïnjecteerd. Hoe gaat het testen in zijn werk?