'Niet halsoverkop weg'

Code oranje voor Barcelona: wat moet je doen als je daar nu bent?

27 juli 2020 22:02 Aangepast: 28 juli 2020 12:25
In Barcelona moeten mensen een mondkapje op in de openbare ruimte. Beeld © EPA

Barcelona en aan aantal andere Spaanse voorsteden hebben vanavond de kleurcode oranje gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat moet je doen als je daar als Nederlander nú op vakantie bent?

"Als je in Barcelona bent en je hebt nog een paar dagen vakantie, dan zou ik zeggen, maak dat af en ga dan weg", zegt Frank Oostdam, directeur van de ANVR (Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Hij zegt: je móét weg bij deze kleurcode, maar dat hoeft niet halsoverkop. Daarom adviseert hij ook dat mensen gewoon 'hun oorspronkelijke geplande reis naar huis' door te laten gaan.

Maar ben je nét pas aangekomen en blijf je een week, of misschien nog wel langer? Dan is het wel verstandig om de plannen te wijzigen. "Het is niet goed om er nog zó lang te blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisadvies Barcelona en omgeving aangepast: van geel naar oranje

Deze mensen kunnen naar huis, of in een ander deel van Spanje (een geelgekleurd deel, dus) vakantie vieren. "Daar heb ik geen bezwaar tegen. Je kan best een auto huren in Barcelona en dan ergens anders heen rijden. Het gaat nadrukkelijk om het verblijf. Je moet daar, in dat oranje gebied, gewoon niet blijven."

Populaire stad

Op hoeveel mensen daar nu zijn, heeft de ANVR geen zicht. "Dat is lastig, met zo'n populaire stad. Er zijn zo veel mensen op doorreis, of ze gaan er op eigen gelegenheid naartoe." Oostdam verwacht dat het er 'over de hele linie' wel minder Nederlandse toeristen zijn dan normaal.

"Maar het zal zeker over een paar duizend Nederlanders gaan."

Deze Nederlanders gaan ondanks code oranje naar Barcelona

De meeste reizigers maken zich geen zorgen. "Alleen mijn moeder is een beetje in paniek."

De reizen van touroperators die zijn aangesloten bij de ANVR, worden vanaf nu geannuleerd en dus niet meer uitgevoerd. 

'Verder reizen mag gewoon'

Reisorganisatie TUI gaat inventariseren hoeveel mensen zich op dit moment met een stedentrip in Barcelona bevinden. Het is nog niet bekend om hoeveel mensen het gaat, zegt een woordvoerster van TUI.

Ook zij benadrukt dat het reisadvies alleen geldt voor de stad Barcelona en niet voor het nabijgelegen vliegveld. Mensen die elders in Spanje een vakantie hebben geboekt, kunnen op het vliegveld bij Barcelona landen om vervolgens verder te reizen, aldus de woordvoerster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als corona opnieuw toeslaat, hoe zit het dan met mijn reisverzekering?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore