Aan de dood ontsnapt

Vrijspraak voor Roemeense chauffeur met 25 verstekelingen in truck

27 juli 2020 18:40 Aangepast: 27 juli 2020 19:17
Er waren heel veel hulpdiensten aanwezig in de haven van Vlaardingen. Beeld © Duivestein

Een Roemeense man die 25 vluchtelingen vervoerde in een koelwagen, is vrijgesproken en hoeft dus niet de cel in. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht vandaag bepaald.

Justitie eiste tien jaar cel tegen de 40-jarige chauffeur, Liviu C. Hij werd verdacht van mensensmokkel. De vluchtelingen waren vanuit Vlaardingen per schip vertrokken naar Groot-Brittannië. Onder hen waren zes minderjarigen. De verstekelingen kwamen onder andere uit Koeweit en Irak.

Zuurstof bijna op

Toen medewerkers op het schip gebons hoorden, keerde het schip terug naar Vlaardingen. Daar bleek dat de verstekelingen ternauwernood aan de dood waren ontsnapt. Hun zuurstof was al bijna op. Ze hebben de rit overleefd, omdat het ze is gelukt om een klein gat in de afgesloten koelcontainer te maken. 

De verstekelingen zijn per bus vanuit de haven vervoerd. De verstekelingen zijn per bus vanuit de haven vervoerd.

C. had in de rechtbank verklaard dat hij niet wist dat er mensen in zijn container waren gestapt. Dat zouden ze hebben gedaan bij fabriek in Duitsland. De rechter stelt dat het niet te bewijzen is dat de Roemeen de vluchtelingen heeft gezien. Dat werd geconcludeerd op basis van de tijdstippen waarop de vrachtwagen werd gewogen en vertrok.

Raadsel 

Vorige week werd C. al vrijgelaten door de rechtbank wegens gebrek aan bewijs. Hij is teruggegaan naar Roemenië, zo schrijft RTV Rijnmond. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verstekelingen truck Vlaardingen vermoedelijk uit Koeweit en Irak

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore