Kort geding

NVWA moet opnieuw kijken naar coronaplan slachterijen voor offerfeest

27 juli 2020 18:08 Aangepast: 27 juli 2020 18:10
Archieffoto. Beeld © ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet van de rechtbank opnieuw de coronaprotocollen beoordelen van slachterijen. Het gaat om bedrijven die komend weekend tijdens het offerfeest niet ritueel mogen slachten wegens besmettingsgevaar. De slachterijen spanden een kort geding aan, dat ze wonnen.

De NVWA verbood de slachterijen lammeren te laten slachten voor het offerfeest. De instantie vindt namelijk dat de coronamaatregelen tijdens het slachten tekort zouden schieten. De NVWA wil naar eigen zeggen een veilige werkomgeving voor keuringsartsen die toezicht houden op het onverdoofd slachten.

Opnieuw toetsen

Maar de rechter oordeelde vandaag na een kort geding dat de NVWA de plannen van de slachterijen opnieuw moet toetsen. "En als ze vinden dat het toch ontoereikend is, moeten ze in constructief overleg treden om te bezien welke nadere aanpassingen nog nodig zijn en hoe die kunnen worden gerealiseerd", luidt de uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra controles op naleven coronaregels bij slacht voor Offerfeest

De twee slachterijen Henk Worst uit Nijkerk en de islamitische slachterij Ipekci in Harderwijk, die het kort geding aanspanden, willen vrijdag en zaterdag tijdens het offerfeest honderden lammeren slachten en ongekoeld lamsvlees verkopen aan hun islamitische klanten. Ze lopen naar eigen zeggen grote economische en financiële schade op als dat niet zou mogen.

Er zijn nog zes andere slachterijen die van de NVWA niet voor het offerfeest mogen slachten. Zij deden niet mee aan het kort geding.

Het offerfeest vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus en brengt normaal gesproken veel families bij elkaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore