Feestjes en sportactiviteiten

GGD bezorgd om corona-uitbraak onder Rotterdamse studenten

27 juli 2020 15:03 Aangepast: 03 augustus 2020 21:09
Drukte in een Rotterdamse winkelstraat, archieffoto. Beeld © ANP

Onder studenten in Rotterdam is een uitbraak van het coronavirus. Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond gaat het om een groep van tien tot twintig personen, maar omdat er nog bron- en contactonderzoek wordt gedaan, verwacht de GGD dat het aantal besmettingen nog flink kan oplopen. Burgemeester Aboutaleb noemt het een 'gevaarlijke ontwikkeling'.

De studenten die positief zijn getest op het virus geven volgens de GGD aan dat zij 'nauwe contacten hebben gehad en naar verschillende 'sociale bijeenkomsten' zijn geweest. Het gaat om feestjes, maar ook om sportactiviteiten.

Extra besmettingen verwacht

"We verwachten dat er zeker meer uit gaat komen", laat een woordvoerder van de GGD weten. "Als één student besmet is en naar meerdere bijeenkomsten gaat, besmet die daar weer veel anderen. We rekenen op nog zeker tien tot twintig extra besmettingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wachttijd voor coronatest loopt op: 'Opschalen gaat niet snel genoeg'

De GGD noemt de uitbraak onder studenten in de stad alarmerend. "Deze groep is niet gewend om aan de bel te trekken bij milde klachten, laat zich minder testen en blijft ook minder snel thuis bij klachten", zegt de GGD. 

Geen gehoor aan quarantaine-advies

"Als iemand in contact is geweest met iemand die positief getest is, moet diegene ook in quarantaine. We merken dat studenten dat vaak niet goed snappen en er soms geen gehoor aan geven. Met die signalen moeten we zeker aan de slag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdam denkt over maatregelen na stijging besmettingen

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb noemt de corona-uitbraak onder de studenten 'een gevaarlijke ontwikkeling'. Hij nodigt de voorzitters van Rotterdamse studentenverenigingen daarom morgen uit voor een gesprek.

In augustus vindt in Rotterdam de Eurekaweek plaats, de introductieweek van de Erasmus Universiteit. Aboutaleb: "Als dit een voorbode hierop is, maak ik me grote zorgen." Desondanks zegt hij vooralsnog deze niet af te gelasten.

Rotterdam koploper in besmettingen

Het RSC/RVSV, een van de studentenverenigingen in de stad, zegt niet te vrezen dat de Eurekaweek niet doorgaat. Ook zeggen zij zich niet te herkennen in het beeld van de GGD, dat studenten zich minder aan de voorschriften houden, zelfs al hebben ze klachten. "Onze sociëteit is deze zomer dicht, dat doen we niet zomaar", aldus de voorzitter van het RSC/RVSV.

De regio Rotterdam is momenteel koploper in Nederland als het gaat om het aantal nieuwe coronabesmettingen. Een verklaring daarvoor heeft de GGD niet. De GGD, de gemeente Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond overleggen vandaag over de situatie in de regio.

De race om een coronavaccin: zo staat het ervoor

Over de hele wereld worden momenteel vaccins ontwikkeld tegen het coronavirus. Zo'n vaccin is hard nodig, want we kunnen pas écht terug naar normaal als we volledig beschermd zijn tegen corona. Maar hoe lang duurt dat nog?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore