Ga naar de inhoud
Tropische warmte

'Lekker weertje hè?' Dit is waarom we zo graag over het weer praten

Beeld © ANP

Het wordt dit weekend tropisch warm, en daar kijken veel mensen naar uit, blijkt op social media. We praten graag over veranderingen in het weer, maar waarom eigenlijk?

Weer is een populair onderwerp op sociale media, blijkt uit meer dan duizend reacties op het Facebook-artikel van RTL Nieuws over de tropische warmte die eraan komt.

Tropische
Lees ook:
Tropische warmte komt eraan, maar eerst nog wat buien

Populair op sociale media

Zo reageert Carolijn enthousiast: "Lijkt me heerlijk! Kom maar op. Leve de vakantie in m'n mooie gepimpte tuin." Ook Suzanne heeft er zin in en schrijft: "Eindelijk kunnen we weer zwemmen? Wordt misschien wel erg warm in Amsterdam?" 

Petra vindt de temperatuur prima zoals die nu is: "24 graden met een zonnetje is warm zat. 30 graden is echt niet lekker." Alma heeft de hele week op de Veluwe rondgehangen en vindt 20 à 23 graden erg fijn: "Hele week in T-shirt, korte broek en slippers gelopen en heerlijk op meerdere terrasjes kunnen zitten. Blij dat we geen tropische temperaturen hadden." 

Plannen maken

Maar waarom praten we zo graag over het weer? "In Nederland verandert het weer continu", vertelt gedragspsycholoog Suzie Geurtsen. "Dit maakt ons nieuwsgierig naar wat komen gaat. Mensen willen dit voorspellen zodat ze plannen kunnen maken, dat zit van nature in ons." Weer dat altijd hetzelfde is, went snel. "Hierdoor vinden mensen dit al snel niet meer bijzonder."

Wat ook meespeelt, is dat het weerbeeld onder veel Nederlanders niet altijd klopt. "Slecht weer ervaren wij vaak veel negatiever, dan dat we goed weer onthouden", vertelt Martijn Dorrestein van Buienradar. "We hebben het idee dat het in Nederland veel regent, terwijl dit maar 7 procent van de tijd gebeurt. Plus de helft van de tijd dat het regent, slapen wij."

Hoe warm wordt het precies?

"Vandaag is nog een grijze dag, maar vanaf morgen gaat de zon schijnen. En vanaf donderdag komt ook warmere lucht onze kant op", zegt Dorrestein. "Vrijdag of zaterdag kan de temperatuur oplopen tot boven de 30 graden in het zuidoosten. Aan de kust wordt zo'n 22 graden verwacht."

Geurtsen verklaart deze focus op het negatieve op basis van het evolutieprincipe. "Onze hersenen zijn op overleving gericht. Als je vroeger een sabeltandtijger over het hoofd zag, had dat grote gevolgen, maar een appel niet in de boom zien hangen, was niet heel erg."

Ze benadrukt dat mensen continu op zoek zijn naar informatie, om te begrijpen wat om ons heen gebeurt. En dat ze daarbij vooral aandacht hebben voor negatieve prikkels. "Dat geeft zekerheid." 

Nederland wordt steeds droger: hoe houden we het (regen)water vast?

02:39

Warmte zorgt voor geluksgevoel

Op basis van weerdata van het KNMI heeft geluksonderzoeker Martijn Hendriks van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) cijfers over geluk (van duizenden Nederlanders) gekoppeld aan de temperatuur. 80 procent zegt zich gelukkig te voelen bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden, 81 procent bij 20-25 graden en 82 procent bij 25-30 graden.

Hendriks noemt drie redenen waarom wij warm weer fijn vinden. "De eerste reden is biologisch. Door zonlicht maakt ons lichaam de gelukshormonen endorfine en serotonine aan, dat zorgt voor energie en ontspanning. De tweede reden is tijdsbesteding: mensen besteden meer tijd aan activiteiten in de buitenlucht en met vrienden en familie. De derde reden is psychologisch, bij warm weer hebben mensen meer zin in de dag."