64 nieuwe gevallen

Rotterdam denkt over maatregelen na stijging besmettingen

27 juli 2020 11:53 Aangepast: 27 juli 2020 12:52
Drukte in de Rotterdamse binnenstad eind juli. In de regio zijn de laatste dagen relatief meer besmettingen. Beeld © ANP

De GGD, de gemeente Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond nemen vooralsnog geen extra maatregelen om de corona-epidemie in te dammen. Rotterdam is koploper wat betreft gemelde besmettingen, gisteren kwamen er 64 nieuwe gevallen bij.

Een deel hiervan betreft studenten, naar schatting tussen de tien en twintig. "We zien uitbraken bij jongeren en dan met name studenten die bij elkaar komen op verschillende bijeenkomsten, zoals feestjes", zegt een GGD-woordvoerder. Op dit moment vindt bron- en contactonderzoek plaats.

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat weten in ieder geval vóór woensdag geen extra maatregelen te nemen. "We wachten eerst af wat er landelijk besloten wordt en dan pas kijken we of we in Rotterdam aparte aanvullende maatregelen nemen."

Meer mensen laten zich testen

De 64 nieuwe gevallen in Rotterdam-Rijnmond staan gelijk aan 4,8 mensen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: op het toppunt van de pandemie, op 11 april, werden 17,4 per 100.000 inwoners positief getest.

Toch is die vergelijking niet helemaal terecht: in april liet lang niet iedereen zich testen omdat de testcapaciteit toen nog veel lager was. Toen bleven de meeste mensen met Covid-19-achtige klachten thuis zonder dat de besmettingen in de statistieken terecht kwamen. 

Sinds 1 juni kan iedereen zich in Nederland met klachten laten testen. En dat gebeurt ook steeds meer. Begin april werden 4000 mensen per dag getest, nu is dat meer dan het driedubbele: ongeveer 13.000 mensen per dag doen een coronatest.

In de regio Rotterdam-Rijnmond worden relatief wel meer besmettingen gevonden dan in andere regio's. In de regio Amsterdam-Amstelland zijn gisteren bijvoorbeeld 29 nieuwe besmettingen geconstateerd: dat is 2,7 op 100.000.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore