'Prachtig resultaat'

Na jaren weer staan door stroomstootjes: nieuwe behandeling dwarslaesie slaat aan

27 juli 2020 10:14 Aangepast: 27 juli 2020 12:24
Eén van de patiënten tijdens de nieuwe behandeling Beeld © Erasmus MC

Het behandelen van mensen met een dwarslaesie is ingewikkeld, maar in het Erasmus MC hebben ze mogelijk een nieuwe sleutel in de behandeling gevonden. Het is gelukt om met stroomstootjes een aantal patiënten na jaren weer te laten staan.

Er was nog wat ondersteuning bij nodig, maar door het gebruik van stroomstoten waren bij sommige patiënten de beenspieren sterk genoeg om het gewicht te kunnen dragen. "Binnen vijf dagen, zonder enige vorm van rehabilitatie of trainingen en na jaren van complete verlamming. Dat is een prachtig resultaat", zegt onderzoeksleider Dr. Sanjay Harhangi.

"Ook voor de patiënten voelde dit als een bijzonder moment. Het inbrengen van het apparaat dat de stroomstootjes geeft is bovendien een relatief eenvoudige ingreep."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aaron (25) kreeg een dwarslaesie door lachgas: 'Ik heb zó veel spijt'

Minstens vier jaar een dwarslaesie

In dit nieuwe onderzoek wordt een bepaalde zenuwknoop in de onderrug gestimuleerd met stroomstootjes, waardoor spierreacties in de benen worden opgewekt. Volgens de onderzoekers wordt deze zenuwknoop, spinale ganglion, vaak over het hoofd gezien door dwarslaesie-onderzoekers. "Zij waren gefocust op het stimuleren van het ruggenmerg zelf en keken niet naar de zenuwknoop. Wij hebben dit voor het eerst gedaan", zegt promovenda Sadaf Soloukey.

Aan het onderzoek deden vijf mensen mee, die allemaal minstens vier jaar een volledige dwarslaesie hebben, waardoor ze al jaren niks meer kunnen met hun benen. Bij alle deelnemers lukte het om de bovenbeenspieren te activeren en een deel lukte het om met ondersteuning te staan.

De hoofdonderzoeker kwam eigenlijk per toeval op het idee. De stroomstoten werden al gebruikt om zenuwpijn aan te pakken, maar hadden de bijwerking dat mensen hun benen zomaar gingen bewegen. "Toen ik dat hoorde op een symposium over pijn, ben ik aan het denken gezet. Zou je via deze knoop beenspieren kunnen aansturen en verlamde mensen weer kunnen laten lopen?"

Nog niet duidelijk of ze kunnen lopen

Het is nu gelukt om mensen te laten staan, het is nog niet duidelijk of ze mensen ook kunnen laten lopen.  Daar is meer onderzoek voor nodig. "We moeten nog uitzoeken of we hun benen een precieze loopbeweging kunnen laten maken. Hoe sterk moeten de stroompjes zijn en in welke frequentie bijvoorbeeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore