Meer tijd nodig

GGD's kunnen toch niet iedereen binnen 24 uur testen

25 juli 2020 17:43 Aangepast: 25 juli 2020 17:52
Een coronateststraat. Beeld © ANP Foto

Het lukt toch nog niet om iedereen die zich meldt met coronagerelateerde klachten binnen 24 uur te testen. Het ministerie van Volksgezondheid moet op die toezegging terugkomen.

Eerder zaterdag liet het ministerie nog weten dat de GGD's inmiddels voldoende waren opgeschaald om iedereen op tijd te helpen. De GGD's zouden erin zijn geslaagd genoeg op te schalen om de vraag aan te kunnen.

'Capaciteit op orde krijgen'

De teststraten trokken wekenlang veel minder mensen dan ze aankonden, maar de laatste dagen "blijft de vraag stijgen", laat het ministerie weten.

De GGD's zetten meer personeel in om iedereen tijdig te testen en verder te helpen, maar dat lukt nog niet overal. Waar de wachtrijen nog te lang zijn, "wordt hard gewerkt om de capaciteit op orde te krijgen. In sommige regio’s kan het iets meer tijd en inspanning kosten", aldus het departement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordaantal mensen laat zich bij GGD testen op corona, half procent positief

Uitwijken met testen

De afgelopen dagen bleken mensen in Noord-Brabant en Zeeland soms langer te moeten wachten dan de maximaal 48 uur die is voorgeschreven. In Zuid-Holland lieten testuitslagen zaterdag soms nog meer dan 72 uur op zich wachten.

De GGD's zeggen ernaar te streven een aanvrager 'nog diezelfde dag of de dag erop' te testen. In drukke gebieden proberen ze bijvoorbeeld uit te wijken naar testlocaties in minder drukke buurregio's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder in Florida verliest twee kinderen aan coronavirus: 'Het is zo stil in huis'

Zorgpersoneel voorrang

Om te voorkomen dat de epidemie weer oplaait is het cruciaal om zo snel mogelijk te weten of iemand inderdaad is besmet. Dan kan die worden afgezonderd en kan die anderen niet langer aansteken.

Door de opgelopen wachttijd klinkt de roep om zorgpersoneel voorrang te geven bij het testen steeds luider. Onder meer vakbond NU'91 liet opnieuw van zich horen. In afwachting van de uitslag zit een zorgmedewerker gedwongen werkeloos thuis en loopt de zoektocht naar mensen aan wie hij of zij het virus mogelijk heeft doorgeven vertraging op, brengt de bond in herinnering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore