Nederland

Turncoach Beltman: ik mishandelde en vernederde jonge turnsters

24 juli 2020 23:00 Aangepast: 25 juli 2020 06:46
Suzanne Harmes stelde in 2011 de misstanden aan de kaak (archieffoto) Beeld © ANP

De Nederlandse turncoach Gerrit Beltman heeft jonge turnsters tijdens trainingen mishandeld en vernederd. "Het gedrag wat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten. Ik wilde per se winnen, ten koste van álles", zegt hij.

Beltman deed zijn verhaal in een interview in het Noordhollands Dagblad.

'Schaam me diep'

"Het gedrag wat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten. Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op. Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, om te schelden, te kwetsen of te kleineren. Maar het gebeurde wél", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix-docu legt misbruik in gymnastiekteam bloot

"Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten."

In Canada

De 64-jarige Beltman werkte tot 1 december 2010 bij gymnastiekunie KNGU. Daarna zette hij zijn loopbaan voort in Canada. Beltman was binnen de KNGU onder meer actief als coach van het opleidingsinstituut in Almelo (NTTC) en als landelijk talentcoördinator vrouwenturnen.

In 2011 stelden turnsters in Nederland, onder wie Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes, misstanden aan de kaak. Wammes en Harmes vertelden onder meer over hun ervaringen met oud-bondscoach Frank Louter, die net als Beltman door de turnsters werd beticht van fysieke en geestelijke mishandeling. Toenmalig voorzitter Jos Geukers bood toen namens de gymnastiekunie excuses aan.

Verhalen bekend

Beltman zweeg in de jaren daarna maar doet nu zijn verhaal. "Er waren, en zijn, meer coaches die zich hetzelfde hebben gedragen. Ik stond naast hen in de zaal, zag dat zij hetzelfde deden waarvan ik nu doordrongen ben geraakt: psychische en fysieke geseling. Een van hen is bijvoorbeeld nog altijd betrokken bij het huidige olympische traject. Diegene heeft zich niet hoeven te verantwoorden. Binnen de bond is men op de hoogte, maar er is geen actie op ondernomen."

De KNGU kondigde afgelopen dinsdag een onafhankelijk en door het ministerie van VWS gesubsidieerd onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag aan. De gymnastiekunie zegt tegen het Noordhollands Dagblad "de verhalen te herkennen". 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore