Immuunsysteem

Nijmeegse onderzoekers ontdekken defect gen bij jonge coronapatiënten

24 juli 2020 21:48 Aangepast: 24 juli 2020 21:59
Beeld © ANP

Artsen en onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben een mogelijke verklaring hoe het kan dat sommige jonge en op het oog kerngezonde coronapatiënten toch doodziek worden. Ze onderzoeken momenteel of een mogelijke behandeling effectief is.

De artsen en genetici ontdekten bij twee broers van wie de een ernstig ziek werd en de ander zelfs overleed, een defect in een gen. Niet veel later vonden ze exact hetzelfde bij twee andere broers, ook beiden jonger dan 35 jaar en ook beiden ernstig ziek door het coronavirus.

Genetische verklaring

Omdat het broers betrof, gingen genetici zoeken naar een mogelijke genetische verklaring en kwamen al snel iets op het spoor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erasmus MC zet vaccinonderzoek op nieuw spoor

Het gaat om het gen TLR7, dat een belangrijke rol speelt bij het activeren van het immuunsysteem. Bij alle vier was daarmee iets niet in orde, waardoor het immuunsysteem het coronavirus niet identificeerde. "Het lijkt erop alsof het virus dus gewoon zijn gang kan gaan omdat het immuunsysteem geen bericht krijgt dat het virus is binnengedrongen", aldus geneticus Alexander Hoischen.

Behandelmogelijkheden

De ontdekking kan belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling, en niet alleen van jonge patiënten. De onderzoekers vermoeden dat het toedienen van interferon, een natuurlijk eiwit dat het menselijk immuunsysteem normaal aanmaakt, kan helpen. Dat wordt momenteel onderzocht.

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

Al maanden wordt er gespeculeerd over een eventuele tweede coronagolf en hoe die eruit zal zien. Vorige maand zetten we de drie scenario's op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore