Helikopterongeluk

Bij Aruba omgekomen militairen krijgen laatste eerbetoon

25 juli 2020 08:29 Aangepast: 25 juli 2020 12:16
Erwin Warnies en Christine Martens. Beeld © Ministerie van Defensie

De lichamen van Christine Martens en Erwin Warnies, die zondag omkwamen bij een helikopterongeluk op Aruba, komen vandaag aan op Vliegbasis Eindhoven. Daar krijgen ze een laatste eerbetoon, voordat hun lichamen worden overgedragen aan hun familie.

Vlieger Martens (34) en tactisch coördinator Warnies (33) overleden toen de NH90-helikopter waarin ze zaten, in zee stortte. Hun lichamen werden eerder deze week overgebracht naar Willemstad. Twee andere bemanningsleden overleefden het ongeluk.

Vandaag komen ze aan in Nederland en kan de familie afscheid nemen. Maar niet voor ze een laatste eerbetoon hebben gekregen, vertelt Sidney Plankman, luitenant kolonel en woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helikoptercrash Aruba: Erwin was 'geweldige papa', Christine 'stoer én lief'

Het gaat om een zogenaamde ramp-ceremonie, vertelt Plankman. "Alle militairen die op missie zijn en daar overlijden, krijgen zo'n ceremonie."

Martens en Warnies kregen gisteren al een eerbetoon op Curaçao. "Een draagploeg van 8 personen liep met de kisten door een erehaag van militairen. Hun collega's. Het is een soort laatste eerbetoon." 

Over de kisten lagen Nederlandse vlaggen heen. "En daarna gingen ze het vliegtuig in. Die ceremonie is een militaire groet die wordt gegeven. Maar het is niet de laatste groet, die zal plaatsvinden tijdens de uitvaart." Rond 22 uur lokale tijd was het zover: het vliegtuig vertrok met Warnies en Martens naar Nederland. 

Een ramp-ceremonie in 2015. Een ramp-ceremonie in 2015.

En vandaag krijgen ze weer een eerbetoon, in Nederland. Rond 13 uur komen ze aan op het vliegveld in Eindhoven.

"Twee draagploegen zullen door een erehaag van militairen lopen. Achter elke kist loopt een militair die de marineofficierssabel, een militair zwaard, van Warnies en Martens draagt. Elke officier bij de marine heeft zo'n wapen. En tijdens de ceremonie zullen muzikanten voorop lopen."

De defensietop is daarbij aanwezig, en de familie. Op die manier worden de kisten naar de familie gebracht. "Zij nemen hen mee. Zo kunnen ze afscheid nemen op een andere locatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichamen van omgekomen militairen zaterdag terug uit Curaçao

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore