Diagnose op afstand

'Ik was op tv geweest en werd gebeld door een arts: er is iets mis met je schildklier'

24 juli 2020 18:56 Aangepast: 26 juli 2020 08:52
Marije Jeltes

Vandaag twee jaar geleden kreeg Marije Jeltes een opvallend telefoontje. Een onbekende arts belde haar, uit het niets. Daags ervoor was Jeltes te gast bij Jinek en deze arts had haar op televisie gezien en haar was iets opgevallen: Jeltes schildklier leek wel wat groot. "Ik zou er even naar laten kijken", klonk het door de telefoon.

Ze was te gast geweest bij Jinek om te praten over haar besluit om te stoppen als pro-deo-advocaat vanwege de lage vergoedingen. "Als advocaat kun je erop rekenen dat er altijd gekkies zijn die je na zo'n uitzending op internet opzoeken: omdat je criminelen verdedigt", vertelt ze.  

"En ik had inderdaad ook alweer het eerste mailtje van zo iemand gehad. Maar deze vrouw klonk serieus. Ze ging niet in op de inhoud van het gesprek op tv, maar had het alleen over het medische. 'Ik zou er even naar laten kijken', vertelde ze me." 

Aan deze televisieopnames zag de arts dat er iets mis was . Aan deze televisieopnames zag de arts dat er iets mis was .

Daarna was het telefoongesprek voorbij. Jeltes was even 'flabbergasted', maar de kordaatheid van de arts aan de andere kant van de lijn maakte dat ze de boodschap uiteindelijk wel serieus nam. En terecht. Haar huisarts stuurde haar door naar het ziekenhuis voor een echo en wat de onbekende arts op televisie gezien had, bleek te kloppen. Ze had een struma, een vergrote schildklier. Maar de ziekenhuisarts had ook meteen goed nieuws: het kon gelukkig geen kwaad. 

'Niet echt een hypochonder'

"Meteen was duidelijk dat het geen tumor was en dat het binnen de marges bleef. Ik heb er geen last van. En het is ook gelukkig geen teken dat er iets anders aan de hand is." 

Daarmee was de kous af. Zich er druk om maken deed Jeltes niet. "Ik ben niet echt een hypochonder", lacht ze. Totdat ze vanmorgen People Magazine online las, zoals elke week. Daar stond een wel heel erg vergelijkbaar verhaal vanuit de VS:

'Bij mij bleek het kanker'

Het Amerikaanse magazine People.com publiceerde gisteren het verhaal van tv-verslaggever Victoria Price, die werkt voor televisiestation WFLA in Florida. Zij kreeg een mailtje van een kijker, nadat ze voor de camera verslag had gedaan over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

"Hoi, ik zag net je verslag", schreef de kijker. "Wat me verontrust is het knobbeltje op je nek. Laat alsjeblieft je schildklier checken. Het lijkt op mijn nek. Bij mij bleek het kanker."

En bij Price was het dat ook. Komende maandag wordt ze geopereerd. En de artsen denken dat ze er op tijd bij zijn. "Het is aan het uitzaaien, maar nog niet te veel. We hopen dat de komende operatie genoeg zal zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te veel onwetendheid over Hoofd-halskanker: 'Er wordt te vaak gedacht aan verkoudheid'

Nu kende Jeltes' verhaal niet het drama van het verhaal uit People Magazine. Haar leven is niet gered door dat ene telefoontje. Maar het bracht wel iets teweeg. Die arts, die haar twee jaar geleden uit het niets belde, heeft ze nooit echt bedankt. Ze weet de naam niet, en heeft het nummer niet opgeschreven.

"Het was een vrouw, volgens mij uit Den Haag of die omgeving", is alles wat ze nog weet. "Maar dat zo iemand de moeite neemt om na het zien van een televisieprogramma mijn telefoonnummer op te zoeken en me te bellen, dat is bijzonder." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore