Internationale literatuur

RIVM na nieuw onderzoek: mondkapje kan toch toegevoegde waarde hebben

24 juli 2020 17:12 Aangepast: 24 juli 2020 17:19
Archieffoto ANP Beeld © ANP

Gedragsonderzoekers van het RIVM zien in nieuw onderzoek toch de toegevoegde waarde van het dragen van een mondkapje. Uit internationaal onderzoek blijkt nu dat mensen meer afstand houden van elkaar met een mondkapje op. Die conclusie is opvallend, omdat deskundigen van het RIVM het dragen ervan afraden: het zou kunnen leiden tot schijnveiligheid.

Ook minister Grapperhaus wil vooralsnog niet aan een mondkapjesplicht, omdat de 1,5 meter afstand wat hem betreft het belangrijkst is. Wel gaat het kabinet een nieuw advies vragen aan het OMT, het team van deskundigen waarop het kabinet zijn beleid baseert.

Landen om ons heen verplichten een mondkapje bij het gebruik van horecagelegenheden of op straat, zoals in de binnenstad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verplicht een mondkapje dragen? Zo gaat het in landen om ons heen

Tot nu toe is het standpunt van het OMT dat een mondkapje een gevoel van schijnveiligheid kan opleveren. "Een nadeel van het gebruik van deze maskers kan zijn dat ze een schijnveiligheid geven aan de gebruiker waardoor deze de maatregelen van social distancing en hygiëne niet meer zal opvolgen", staat in een OMT-verslag over het gebruik van mondneusmaskers.

Positief effect

Toch zien gedragsonderzoekers van het RIVM nu in internationaal onderzoek aanwijzingen dat mondmaskers juist een positief effect opleveren. "Mensen met een mondmasker creëren een afstand naar anderen. Mensen zien een mondmasker en denken: mondmasker, corona: ik houd afstand", zegt een woordvoerder van het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht

Dit nieuwe inzicht betekent niet dat het RIVM nu van standpunt verandert. "Dat is ook niet aan de gedragsonderzoekers. Zij gaan het OMT over dit internationale onderzoek natuurlijk wel informeren", zegt een woordvoerder.

Volgens het RIVM is een mondkapje niet een vervanging van de bestaande basisregels, zoals de 1,5 meter afstand. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore