Corona-update, stel je vraag

Moet je een gezondheidsverklaring meenemen als je per auto reist?

24 juli 2020 18:40 Aangepast: 24 juli 2020 18:57

Alle reizigers die van en naar Nederland vliegen, moeten een gezondheidsverklaring invullen. Maar moet je ook een gezondheidsformulier meenemen als je met de auto naar het buitenland gaat?

Dat willen Helena, Marina en Irina weten. En die vraag beantwoorden we in de 130ste corona-update.

Op dit moment moeten alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring invullen, staat op de website van de Rijksoverheid. Dat formulier krijgen passagiers van de luchtvaartmaatschappij waarmee ze vliegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor welke landen heb je een gezondheidsverklaring nodig, en hoe krijg je die?

Op de gezondheidsverklaring moeten mensen invullen of ze klachten hebben die passen bij het coronavirus. Denk aan verhoging of koorts, hoesten, een loopneus, keelpijn of kortademigheid. Ook moeten ze aangeven of ze in de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met iemand die corona had.  

Als dat niet zo is, mogen ze aan boord. Bij het instappen moeten passagiers het formulier laten zien en ook op luchthavens kan erom worden gevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met Laura op vakantie in Europa: 'Met de auto is toch het makkelijkst'

Maar de vraag is: moeten reizigers ook zo'n formulier hebben als ze per auto van Nederland naar een ander land reizen? Dat verschilt per land, vertelt een woordvoerder van de ANWB. In sommige landen moet je volgens de ANWB bij de grens een gezondheidsverklaring kunnen laten zien. 

Extra documenten

Die heb je bijvoorbeeld niet nodig als je met de auto naar het vasteland van Portugal gaat. En in Tsjechië zijn ook geen extra documenten nodig, tenzij je uit een risicoland komt zoals Zweden, Servië of Groot Brittannië.

Kortom: reis je per vliegtuig, dan heb je de gezondheidsverklaring nodig. Maar reis je per auto naar een ander land, dan niet altijd. Op de website van de ANWB vind je per land of je extra (medische) documenten mee moet nemen. 

Laura op zonvakantie in coronatijd: zo gaat het er op Kreta aan toe

De afgelopen weken was verslaggever Laura Veneman op vakantie in Europa om te ervaren hoe dat nu is met de coronamaatregelen. Begin juli vloog ze naar Kreta voor een zonvakantie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore