Eiwit buffalokever

'Insect in koeienvoer kan uitstoot mogelijk terugdringen'

24 juli 2020 07:52 Aangepast: 24 juli 2020 08:48
Krijgen koeien op termijn de buffalokever voorgeschoteld? Beeld © ANP

In de hevige discussie over het terugdringen van stikstofuitstoot uit mest in de melkveehouderij biedt een klein beestje mogelijk uitkomst. Eiwit van de buffalokever zou als aanvulling aan het koeienvoer het gewenste effect kunnen opleveren.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit krijgen subsidie voor een nadere blik op de alternatieve bron van eiwit, meldt Trouw. Gekeken wordt of de toevoeging van het skelet van de buffalokever aan het veevoer voor minder uitstoot zorgt dan voer op basis van soja. 

Zoektocht alternatief

Verschillende wetenschappers zoeken momenteel naar een manier om koeien genoeg eiwit toe te dienen voor een goede melkproductie die gepaard gaat met een verminderde stikstofuitstoot. De provincies Gelderland en Overijssel geven samen met de EU tonnen subsidie uit aan verschillende partijen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren naar Binnenhof uit protest tegen voorstel Schouten

Het voeren van dierlijke producten aan koeien is omstreden omdat het in het verleden leidde tot de gekkekoeienziekte. Maar onlangs bleek uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat meelwormen en larven van bepaalde vliegen veilig gebruikt kunnen worden als voer voor dieren.   

'Ondoenlijk'

De samenstelling van het veevoer zorgde de laatste tijd voor nieuwe demonstraties van boeren. Minister Carola Schouten van Landbouw wil dat eiwitrijk veevoer vanaf september verboden wordt. Dat levert op korte termijn een stikstofbesparing op, maar boeren zeggen dat de maatregel 'ondoenlijk' is.

Het onderzoek naar de buffalokever zal pas over een tijd worden afgerond en dus niet op tijd resultaat opleveren om de kwestie nu al te beslechten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder eiwit in veevoer? Dit is waar de boeren tegen demonstreren

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore