Gevaarlijke situaties

'Achterstallig onderhoud infrastructuur tikkende tijdbom'

24 juli 2020 04:05 Aangepast: 24 juli 2020 04:37
Onder meer de Waalbrug in Nijmegen wacht op een renovatie. Beeld © ANP

Slechte fietspaden, verouderde wegen of achterstallig onderhoud van bruggen. Door de coronacrisis bezuinigen gemeenten en het rijk nog meer op het onderhoud van de infrastructuur in Nederland. Volgens Bouwend Nederland kan dat op termijn tot gevaarlijke situaties leiden.

Na de stikstof- en PFAS-problematiek krijgt de bouw nu te kampen met de coronacrisis, en volgens Bouwend Nederland worden vooral bedrijven die zich bezighouden met de infrastructuur daardoor getroffen.

Bezuinigingen 

"Gemeenten bezuinigen al jaren op het onderhoud van de infrastructuur vanwege geldgebrek", zegt Maxime Verhagen, voorzitter van de belangenorganisatie. De coronacrisis verergerde de situatie. "Inmiddels heeft al 41 procent van de gemeenten aangegeven te gaan bezuinigen op het onderhoud van wegen."

Maxime Verhagen: 'We zijn hier geen België en dat wil ik graag zo houden.' Maxime Verhagen: 'We zijn hier geen België en dat wil ik graag zo houden.'

Onder meer door slechte fietspaden kunnen er meer verkeersslachtoffers vallen, vreest Verhagen. Ook ziet hij achterstallig onderhoud aan bruggen als een groot probleem. "Kijk naar de Merwedebrug, die een tijdlang was afgesloten voor het vrachtverkeer. Dat heeft tot miljoenen aan economische schade geleid."

'We zijn geen België'

Bouwend Nederland wil dat er 1 miljard euro wordt uitgetrokken voor onderhoud in gemeenten. Daarbij moet er volgens Verhagen nog eens 1,4 miljard worden vrijgemaakt voor het bijhouden van rijkswegen. "Als we het onderhoud nog verder uitstellen, wordt het alleen maar duurder en loopt de economische schade verder op."

Verhagen spreekt van een 'tikkende tijdbom' als het gaat over de Nederlandse infrastructuur. "Wij zijn hier geen België en dat wil ik graag zo houden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 400 miljoen voor versnellen werkzaamheden aan wegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore