Irritante telefoontjes

'Nederlander wapent zich vaker tegen ongewenste reclame'

24 juli 2020 02:09 Aangepast: 24 juli 2020 14:41
Steeds meer Nederlanders plakken een nee-nee-sticker op hun brievenbus. Beeld © ANP

Ongewenste folders, huis-aan-huisbladen of opdringerige verkopers aan de lijn? Veel Nederlanders vinden het maar knap irritant. Steeds vaker wordt er dan ook actie ondernomen tegen de verkooptechnieken.

Om ongewenste telefoontjes te voorkomen kunnen mensen terecht bij het bel-me-niet-register. Daar staan inmiddels tien miljoen nummers in, terwijl er dat in 2013 nog acht miljoen waren. Dat blijkt uit cijfers van de beherende stichting Infofilter, meldt De Telegraaf. Het gaat veelal om individuele consumenten of 'natuurlijke personen', zoals eenmanszaken, die zich registreren.

Ongevraagd gebeld

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat 79 procent van de Nederlanders vorig jaar ongevraagd werd gebeld. "Zo’n telefoontje is niet alleen irritant", zegt Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond. "Mensen die niet zo mondig zijn, worden vaak overtuigd om toch tot een koop over te gaan waaraan ze eigenlijk niets hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consumentenbond is het zat: 'Na telefonische verkoop ook deurverkoop aan banden leggen'

Ook het aantal mensen dat genoeg heeft van ongewenste reclamefolders is flink gestegen. 28 procent van de Nederlanders heeft een nee-nee- of nee-ja-sticker op de brievenbus geplakt, terwijl dat in 2008 nog 14 procent was. 

32 kilo papier

Wie alles accepteert, krijgt volgens onderzoek van Milieu Centraal liefst 32 kilo papier aan folders door de bus. "65 procent van de ondervraagden in onderzoek gaf aan folders te willen ontvangen", zegt Anne Kluivers van de organisatie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeente Utrecht naar hoogste rechter om ja-ja-sticker

In sommige gemeenten is het ongewenst door de brievenbus duwen van folders en huis-aan-huisbladen verboden. Onder meer in Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Utrecht en Haarlem mag het papierwerk alleen nog naar binnen bij huishoudens met een ja-ja-sticker. 

Overleg Den Haag

In september overlegt men in Den Haag opnieuw over de wijziging van de Telecommunicatiewet. Een wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer kan ervoor zorgen dat het bel-me-niet-register overbodig wordt. Bedrijven zouden dan alleen nog mogen bellen als de consument daarmee akkoord is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongewenste irritante telefoontjes van bedrijven straks bij wet verboden

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore