'Grimmige sfeer'

College: vrouw van SP-politicus werd gediscrimineerd door KLM

23 juli 2020 22:13 Aangepast: 23 juli 2020 23:51
Ronald van Raak (SP) in de Tweede Kamer Beeld © ANP

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat luchtvaartmaatschappij KLM discrimineert tegen vrouwen. De zaak was aangespannen door Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP die blij is met het oordeel. Een Joods-orthodoxe man wilde niet naast zijn vrouw zitten, waarop niet hij, maar zij ergens anders moest gaan zitten.

Vorig jaar mei kreeg zijn vrouw op een vlucht van New York naar Amsterdam een zitplaats toegewezen naast een Joods-orthodoxe man, maar die weigerde naast een vrouw te zitten. Om de vlucht door te laten gaan moest het paar Van Raak met tegenzin elders gaan zitten.

'Sfeer werd grimmig'

Een paar maanden later beschreef Van Raak in een column wat er precies gebeurde. "Een groep orthodoxe joden wilden niet naast mijn vrouw gaan zitten. De mannen weigerden plaats te nemen, waardoor de vlucht werd vertraagd en de sfeer grimmig werd. Uiteindelijk besloten mijn vrouw en ik elders in het vliegtuig te gaan zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer agressie in Nederlandse vliegtuigen, vluchten afgebroken

Van Raak kaartte de zaak aan bij KLM, maar er veranderde volgens hem niets. Daarop besloot hij de kwestie te melden bij het College voor de Rechten van de Mens. "Mogen mannen om religieuze redenen weigeren om naast een vrouw te zitten en mogen maatschappijen dit gedrag toestaan?"

Voortaan de dader aanspreken

De mensenrechtenwaakhond vindt dat de KLM in de toekomst de dader van discriminatie moet aanspreken en niet het slachtoffer. KLM heeft een 'verboden onderscheid' gemaakt op grond van geslacht, aldus het College. Het personeel moet duidelijk worden gemaakt dat deze handelswijze niet kan.

Een tevreden Van Raak gaat de luchtvaartmaatschappij vragen de werkwijze in dit soort gevallen aan te passen. "Het gaat hier om een publiek belang, dat elke vrouw erop moet kunnen rekenen dat zij niet wordt gediscrimineerd op een vlucht van KLM."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw zit op vliegtuigstoel zonder rugleuning: 'Absoluut niet toegestaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore