Ga naar de inhoud
Antiabortusdemonstratie

Aanspreken van vrouwen bij abortuskliniek mag verboden worden

Stille Mars voor het leven, een anti-abortus bijeenkomst in Utrecht, november vorig jaar. Beeld © ANP

Tegenstanders van abortus hebben niet het recht om vrouwen die een abortuskliniek willen bezoeken, aan te spreken om hen op andere gedachten te brengen. Het aanspreken is een 'wanordelijkheid' en gemeenten mogen hiertegen optreden.

Dat oordeelt de rechtbank in Haarlem. Als demonstranten zwangere vrouwen aanspreken, hindert het volgens de rechters 'de bezoeksters onevenredig in hun vrijheid, in het bijzonder in het ongestoord gebruik maken van hun rechten uit de Wet afbreking zwangerschap'.

'Levenslang'

Eerder bracht RTL Nieuws in beeld hoe antiabortusactivisten te werk gaan. Pal voor de deur van abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht stonden demonstranten. Zodra onze redacteur naar binnen wilde gaan, werd ze aangesproken door één van de demonstranten. "Je geeft jezelf levenslang", zeiden ze. 

Undercoverbeelden: zo gaan antiabortusactivisten te werk

02:44
RTL Nieuws bracht in beeld hoe vrouwen bij een kliniek in Utrecht worden benaderd door activisten die tegen abortus zijn.

De rechtszaak van vandaag was aangespannen door de Duitse organisatie Donum Domini (Latijn voor 'geschenk van de Heer'). Die wil dit jaar enkele keren demonstreren bij de Bloemenhovekliniek, een kliniek in Heemstede waar zwangerschappen worden afgebroken.

Niet op de stoep

De gemeente stelde in februari voorwaarden aan de demonstraties en kwam in mei met nieuwe regels. De demonstratie mocht niet op de stoep van de kliniek worden gehouden, maar moest worden verplaatst naar de overkant van de straat. Aan de achterkant van de kliniek moesten de betogers 25 meter afstand van het gebouw houden.

Donum Domini zegt dat het juist de bedoeling van het protest is om met bezoeksters van de kliniek te praten over alternatieven voor abortus. Maar de rechters denken daar anders over. Het aanspreken van vrouwen bij de kliniek geldt niet als een betoging en wordt dus niet beschermd door de grondwet.

Rechter
Lees ook:
Rechter verbiedt ondanks coronacrisis abortuspil per post

Het gaat namelijk niet om 'het uitdragen van een maatschappelijk probleem, maar het aankaarten van een individuele zaak bij een individueel persoon'. Bovendien kunnen ze nog steeds in gesprek gaan met bezoeksters, maar dan met de instemming van die vrouwen, wanneer zij er zelf voor kiezen de weg over te steken en met de betogers te praten over abortus.

Bufferzone en buddy

Er wordt al langer gekeken naar hoe vrouwen die abortus willen laten plegen, beter tegen activisten kunnen worden beschermd. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid pleitte vorig jaar voor bufferzones bij abortusklinieken. Die moeten betogers op een gepaste afstand houden.

En het feministische platform De Bovengrondse heeft in samenwerking met het Humanistisch Verbond een zogenoemd buddysysteem in het leven geroepen. Sinds maart van dit jaar is het voor mensen die abortus willen mogelijk een buddy in te schakelen die meegaat naar de kliniek.

Eva maakte de intimidatie zelf mee: 'Ik voelde me heel onveilig en bedreigd'

Ze kan zich het moment nog goed herinneren. "Ik moest naar de kliniek voor de nacontrole van mijn abortus", vertelde Eva de Goeij in een eerder interview aan RTL Nieuws. "Toen ik daar aankwam, stond aan de overkant van de straat een man. Het was een smalle straat, dus hij stond dichtbij."

Toen de man haar zag, begon hij te schelden. "Hij schreeuwde dat ik een moordenaar was en dat ik naar de hel zou gaan. Ik schrok daar ontzettend van. Ik was ook nog eens alleen, dus ik voelde me heel onveilig en bedreigd."

Hij schreeuwde steeds harder en riep haar vreselijke dingen toe, waarop De Goeij besloot maar snel naar binnen te gaan. "Ik kon het gewoon niet geloven. Dat die man daar stond en zulke dingen schreeuwde. Ik dacht: waarom bepaal jij dit voor mij? Het was heel heftig." Het verhaal van Eva lees je hieronder:

Vrouwen
Lees ook:
Vrouwen met buddy naar abortuskliniek: 'Ik werd uitgescholden voor moordenaar'