Geen klachten door corona

Stamgasten Peter en Max kregen corona in Hillegoms café: 'Maar testen mocht niet'

23 juli 2020 16:10 Aangepast: 24 juli 2020 14:53
Café De Kleine Beurs in Hillegom Beeld © CC-BY Joris

28 bezoekers die zaterdag 11 juli een bruin café hebben bezocht in het Zuid-Hollandse Hillegom zijn positief getest op het coronavirus. Ook stamgenoten Peter en Max (niet hun echte namen) hebben 't te pakken. Ze zijn positief getest bij de GGD, maar dat ging niet eenvoudig. "Ik moest liegen om getest te kunnen worden."

De eigenaar van De Kleine Beurs kreeg vorige week donderdag van de GGD bericht dat twee bezoekers van zijn café besmet waren. Een dag later waren dat er al vier. Ondertussen zijn 28 mensen besmet.

Testbeleid

Peter (27) en Max (19) moesten liegen over hun klachten om een coronatest te doen. "Vier keer heb ik tegen de GGD gezegd in contact te zijn geweest met mensen met corona. Maar testen mocht ik niet. Ik vind dat testbeleid heel apart." Om toch een test te mogen doen, heeft Max gezegd dat hij hoofdpijn had en moest hoesten. 

Peter had hetzelfde probleem. "Drie keer heb ik naar de GGD gebeld. Maar testen mocht ik niet." Dus loog ook hij over zijn verkoudheid.

De GGD kan niet reageren op deze casus, maar het landelijke beleid is dat mensen alleen bij klachten worden getest. "Dat is het beleid waar ook wij ons aan houden. Bij bepaalde situaties wordt wel een uitzondering gemaakt", zegt een woordvoerder.

Wanneer doet de GGD een test?

Testen gebeurt in Nederland in principe niet als je geen klachten hebt. Daar is een reden voor, want de tests die we allemaal kunnen laten doen, zijn het betrouwbaarst als je klachten hebt, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Als je je te vroeg laat testen, dan is de kans groot dat het testresultaat onterecht negatief is. Met andere woorden: dat je op basis van de testuitslag denkt dat je geen corona hebt, terwijl je het wel hebt.

Om een afspraak te maken voor een test, moeten Nederlanders het landelijke telefoonnummer 0800-1202 bellen. 

De GGD benadrukt dat iedereen die klachten heeft, getest kan worden. Klachten zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius en verlies van reuk of smaak.

De avond

Peter en Max weten niet hoe ze besmet zijn geraakt. Het balletje ging rollen, toen Peter hoorde dat andere bezoekers corona hadden. "Een paar kapsters moesten zich laten testen, vanwege hun beroep."

"Misschien heeft iemand een slok bier genomen uit een ander glas", zegt Max.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-uitbraak in Hillegom: al 23 besmettingen gelinkt aan bruin café

Goede weerstand

Peter heeft geen coronaverschijnselen. "Ik heb nergens last van", vertelt hij. Hij blijft voor nu zeven dagen binnen. "Dat is genoeg, omdat ik een goede weerstand heb."

Ook Max vertelt zich 'helemaal goed' te voelen. Hij ging uit voorzorg meteen in quarantaine, omdat zijn vader longpatiënt is. Max besteedt zijn tijd vooral aan het kijken van filmpjes en facetimen met zijn vriendin.

Op dit moment is het Hillegoms café gesloten. "Ik heb de baas een hart onder de riem gestoken", vertelt Max. "Mensen wensen hem faillissementen toe, terwijl hij alles eraan heeft gedaan de avond coronaproof te laten verlopen. Constant werd bijgehouden hoeveel mensen in het café waren. Iedereen hield zich netjes aan de regels."

De vaste gasten zijn een inzamelingsactie gestart. Max: "De eigenaar zit financieel een beetje krap. Hij is al elf weken dicht geweest en moet nu weer zijn deuren sluiten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore