Achterstand herkeuringen

'Problemen CBR aan einde van het jaar opgelost'

23 juli 2020 04:44
Archieffoto. Beeld © ANP

Aan het einde van het jaar is het afgelopen met de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat zegt CBR-baas Alexander Pechtold, die vorig jaar de opdracht kreeg om de organisatie te verbeteren.

"Eind dit jaar is de dienstverlening zo dat de klant op tijd wordt geholpen", zegt Pechtold in een interview in het AD. Voorwaarde is wel dat er geen tweede coronagolf komt. Die zou ook de achterstanden in uitgestelde rijexamens die momenteel worden weggewerkt opnieuw kunnen vergroten. 

Achterstand herkeuringen

Het CBR kampt al sinds 2018 met problemen wat betreft het verlengen van rijbewijzen van oudere automobilisten. Het ging mis bij de herkeuring en door fouten in een nieuw ict-systeem. Daardoor ontstonden enorme achterstanden en moesten mensen lang wachten. Ook een reorganisatie pakte ongelukkig uit.   

CBR-baas Pechtold: 'Rijscholen zullen het me niet in dank afnemen, maar er zijn te veel cowboys.' CBR-baas Pechtold: 'Rijscholen zullen het me niet in dank afnemen, maar er zijn te veel cowboys.'

Pechtold zegt ook het lage slagingspercentage van 48 procent te willen aanpakken. Dat moet volgens de voormalige D66-voorman op 75 procent komen te liggen. Hij legt de schuld bij goedkope rijscholen die mensen te snel aan hun rijbewijs willen helpen. "Rijscholen zullen het me niet in dank afnemen, maar er zijn teveel cowboys."

'Geen visakte'

Zo'n 9000 rijscholen zullen aan strengere eisen moeten voldoen om toekomstige chauffeurs op te kunnen leiden. Volgens Pechtold gaan ouders ook te vaak voor de goedkopere rijscholen van mindere kwaliteit. "Het is een serieuze opleiding, toch geen visakte?" zegt Pechtold. 

De coronacrisis trof ook het CBR, weet hij. De organisatie staat tientallen miljoenen in het rood. In gesprekken met het ministerie van Infrastructuur wordt volgens Pechtold gezocht naar een oplossing.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste hulp bij rij-angst: 'Ik raakte op de snelweg volledig in paniek'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore