Vaak tijdelijk verblijf

Nederland in trek bij arbeidsmigranten, vooral uit Europa

23 juli 2020 00:39 Aangepast: 23 juli 2020 08:44
De meeste Europese arbeidsmigranten komen uit Polen. (Archieffoto) Beeld © ANP

Nederland trekt steeds meer migranten die hier komen werken. Meestal gaat het om mensen uit Europa die na een aantal jaar weer vertrekken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2018 verhuisden ongeveer 58.000 mensen naar Nederland om hier te werken. Dat is 9 procent meer dan een jaar eerder en ruim een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.

Grootste groep uit Polen

Twee derde van de arbeidsmigranten komt uit de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. De onderzoekers hebben Nederlanders die terug verhuizen uit het buitenland buiten niet meegenomen.

De meeste Europese arbeidsmigranten komen uit Polen, namelijk een op de vier. Daarna volgen de Roemenen op afstand, al is deze groep de laatste jaren wel snel aan het groeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren willen arbeidsmigranten van buiten EU om tekorten op te vangen

Arbeidsmigranten blijven hier meestal maar tijdelijk. Driekwart van de mensen die in 2009 voor een baan naar Nederland verhuisden, waren tien jaar later weer vertrokken.

Werk en gezin

In totaal kwamen in 2018 bijna 110.000 mensen uit de genoemde Europese landen naar Nederland. Naast werk komen ze het vaakst hier naartoe om hun gezin bij elkaar te brengen. Er kwamen ruim 81.000 migranten van buiten Europa hiernaartoe. Dat deden ze ook meestal voor hun werk of gezin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Urker vissers redden migranten: 'Dobberden op drukke vaarroute'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore