Ga naar de inhoud
Vier jaar celstraf

Grapperhaus wil bezit en verspreiding pedohandboek strafbaar stellen

Eén van de hoofdstukken in het pedohandboek. Beeld © RTL Nieuws

Het verspreiden, verwerven of in bezit hebben van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen moet expliciet strafbaar worden gesteld. Er moet een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op staan. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

RTL Nieuws onthulde in 2018 dat de handleiding van bijna duizend pagina’s, waar in detail wordt beschreven hoe je kinderen ongemerkt kunt misbruiken, al meer dan tien jaar op het dark web wordt verspreid.

Het handboek wordt actief gedeeld op fora voor kindermisbruikers en aangevuld met nieuwe tips, adviezen en ervaringen. Het boek beschrijft op bijna pedagogische wijze hoe je het vertrouwen van kinderen wint. Met kant-en-klare zinnen en beloningstechnieken leren misbruikers hoe ze kinderen geheimen kunnen laten bewaren.

Politiek
Lees ook:
Politiek wil verbod op pedo-handboek op dark web

Nu wil Grapperhaus het bezit van een 'pedohandboek'  of 'pedohandleiding'  dus strafbaar stellen. Volgens hem brengt zo'n handleiding kinderen in gevaar, omdat het een voedingsbodem is voor een kindermisbruiker die zijn slag wil slaan.

Verwoestende vorm van criminaliteit

Seksueel misbruik van kinderen is volgens Grapperhaus een van de meest verwoestende vormen van criminaliteit voor de slachtoffers en hun omgeving. "Kinderen hebben recht op een veilige omgeving om op te groeien. Het is gruwelijk en onacceptabel dat – veelal via het darkweb van het internet – mensen bezig zijn om adviezen te delen over hoe ze kinderen kunnen misbruiken."

Pedofielen

Een pedofiel is een persoon met seksuele gevoelens voor kinderen jonger dan 13 jaar. Pedofilie is een seksuele voorkeur, en in Nederland niet strafbaar.

Seksueel misbruik van kinderen is, samen met het bekijken en downloaden van kinderporno, wel strafbaar. Dat gebeurt lang niet altijd door pedofielen: een meerderheid van de kindermisbruikers heeft geen pedofiele gevoelens, maar kampt met antisociale en seksuele stoornissen.

Dat heeft een drempelverlagend effect "om de kwaadaardige handelingen daadwerkelijk te verrichten", zegt hij. "Misbruiksituaties - offline en online - moeten worden gestopt. Daarbij moeten we ook zoveel mogelijk voorkomen dat kinderen in een misbruiksituatie terechtkomen." 

Grapperhaus gaf dit voorjaar al aan uit te willen zoeken of het bezit van een pedohandboek als zelfstandig feit strafbaar kan worden gesteld. Volgens de minister is dat nodig om aan te geven hoe onwenselijk het bezit van dit materiaal is.

Maak jij je zorgen over je seksuele gevoelens voor minderjarigen?

Je kunt gratis en anoniem Stop it Now! bellen: 0800 - 266 64 36. De organisatie werkt met specialisten die mensen met seksuele gevoelens en/of gedrag naar minderjarigen helpen. Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik.

Undercover
Lees ook:
Undercover op dark web: misbruikbeelden honderden Nederlandse kinderen in online netwerken