Coronamaatregelen VS

Kinderen van Nederlandse Mirjam mogen jaar lang niet naar school

23 juli 2020 07:07 Aangepast: 24 juli 2020 08:25
Mirjam Sterk verhuisde in 2017 met haar gezin naar Amerika. Beeld © Sandy Verhoeve

Het was een schok voor het gezin van de Nederlandse Mirjam Sterk. Deze week hoorde de familie dat de kinderen tot zeker eind januari niet naar school mogen. De gezinsleden gingen hun droom achterna in de VS, maar het coronavirus gooit nu roet in het eten.

"Ik heb ooit eerder voor de klas gestaan, maar je eigen kinderen lesgeven is toch heel wat anders", vertelt Mirjam Sterk aan RTL Nieuws. De oud CDA-politica vertrok in 2017 met haar man en drie jonge kinderen naar Amerika. Daar wonen ze in de staat Maryland, boven Washington.

Wel gezellig

Half maart ging vanwege het coronavirus hun regio op slot. Scholen, restaurants en sportclubs gingen per direct dicht. "Sommige kinderen hadden niet eens de tijd om al hun spullen van school mee te nemen, zo snel ging het."

Net als families tijdens de coronapiek in Nederland, zat het gezin plotseling thuis. "We vonden het toen wel gezellig om alles samen te doen. Een keer per week deden we boodschappen en voor de rest kwamen we het huis niet uit."

Maar met het onderwijs verliep het moeizaam. Pas na ruim een maand kwamen de lessen op gang. De jongste dochter van Mirjam kreeg maar 1 uur per dag digitaal les. De rest kwam op de ouders aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1 op de 6 scholieren presteerde slechter na thuisonderwijs: 'Het was ellende'

Van tafel

De laatste tijd leek het weer langzaam de goede kant op te gaan. Restaurants gingen weer open en het normale leven werd weer mondjesmaat hervat. Kinderen zouden na de zomer weer deels naar school mogen.

Maar dat plan werd deze week ineens van tafel geveegd. In plaats daarvan moeten de kinderen nu tot begin 2021 thuisblijven. Ze gaan dus bijna een jaar lang niet naar school.

Afleiding zoeken

"Het is heel ingrijpend. Hoe langer het duurt, hoe vervelender het wordt", zegt Sterk. Het leren gaat soms lastig, omdat veel zelfstandigheid van de kinderen wordt verwacht, terwijl haar dochters van 10 en 14 en haar zoon van 12 daar eigenlijk nog te jong voor zijn.

Daarnaast missen ze hun vriendjes, omdat sommige ouders heel streng zijn en hun kinderen niet willen laten afspreken. Ook zijn alle sportclubs weer gesloten en zijn veel zwembaden dicht. "We zitten nu middenin een hittegolf, dus je zoekt echt afleiding en verkoeling."

Sterk gaat de kinderen nu tot 2021 lesgeven, naast de digitale lessen van leraren. Ze wil een aparte studiekamer inrichten, zodat ze niet hoeven te leren op hun slaapkamers. 

Lappendeken

In de Verenigde Staten is het coronavirus nog altijd niet onder controle. Ruim 140.000 mensen zijn overleden en elke dag komen er nog vele nieuwe besmettingen bij.

Toch had Mirjam niet verwacht dat de maatregelen weer zo drastisch teruggedraaid zouden worden. In de regio waar ze woont, neemt het aantal besmettingen namelijk niet zo sterk toe.

Elke staat in Amerika mag zelf bepalen wat voor maatregelen getroffen worden. Volgens Mirjam is het een soort lappendeken aan regels. "Als je door de staten heen reist, moet je in de ene staat verplicht in quarantaine en een mondkapje op. In de andere is het alleen een advies."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse staten draaien versoepelingen coronamaatregelen weer terug

Met de dag leven

Mirjam kijkt met gemengde gevoelens naar Nederland. Want hier werden al snel weer maatregelen versoepeld en mogen kinderen weer naar school. Toch vindt ze het nu te ingrijpend om meteen terug naar Nederland te gaan.

Ze leeft zoveel mogelijk met de dag, want ze is bang voor wat er nog komen gaat als het straks winter wordt. "Misschien blijven de scholen nog wel langer dicht. Daarom probeer ik maar niet te veel aan de toekomst te denken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore