Coldcase-mysterie

Haagse politie in Duitsland voor link Maddie-verdachte en vermissing Jaïr (7)

22 juli 2020 18:29 Aangepast: 22 juli 2020 18:44
Jaïr Soares

De Haagse politie heeft de zaak rond de in 1995 in Monster verdwenen Jaïr Soares gepresenteerd aan Duitse collega's die onderzoek doen naar Christian B., de verdachte in de zaak van de vermiste Madeleine McCann. De verdwijning van Jaïr vertoont overeenkomsten met die van de Britse peuter in Portugal, twaalf jaar later.

De destijds 7-jarige Jaïr raakte in de zomer van 1995 vermist op het strand van Monster. Hij verdween na het eten van een patatje bij een strandtent. Dat gebeurde op klaarlichte dag, terwijl er veel mensen op het strand waren.

Grote impact

Jaïr ging weer buiten spelen toen hij zijn eten op had. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. De verdwijning van het jongetje is een van de grootste coldcase-mysteries van ons land. "Zijn verdwijning heeft nog altijd een grote impact", zei de woordvoerder van het coldcaseteam van de Haagse politie vorige maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaïr verdween 25 jaar geleden van het strand: 'We willen antwoorden'

De mogelijke link met de zaak van de vermiste Madeleine McCann was ook al gelegd door de rechercheurs van het Haagse coldcaseteam. De politie in Duitsland liet begin juni weten ervan overtuigd te zijn dat de intussen opgepakte Christian B. (43) daarvoor verantwoordelijk was.

Gezocht naar lichaam

Het Britse meisje zou niet meer in leven zijn. In Portugal is sindsdien op verschillende plekken gezocht naar haar lichaam, tot nu toe voor zover bekend tevergeefs.

Verdachte in zaak-Maddie betrokken bij meer vermissingen?

Sinds hij werd aangehouden, onderzoekt de Duitse politie of Christian B. achter meer vermissingen van kinderen zit.

De politie in Den Haag heropende vorig jaar de zaak rond de verdwijning van Jaïr. Toen kwamen tientallen tips binnen. De politie houdt  tot op de dag van vandaag rekening met een misdrijf.

'Mogelijk misbruikt en vermoord'

Vorig jaar zei de politie nog dat er 'sterk rekening mee wordt gehouden dat het jongetje destijds door een tiener is meegenomen, waarna hij mogelijk seksueel werd misbruikt en vermoord'.

De broer van Jaïr zei destijds tegen Team West, het opsporingsprogramma van Omroep West, dat de andere gezinsleden nog altijd aan hem denken: "Hij is ons broertje. Dat is niet gestopt, dat is niet veranderd."

De politie onderzoekt nu dus of Christian B., die in Duitsland vastzit, achter de verdwijning van Jaïr Soares zou kunnen zitten.

17 misdrijven

De verdachte zou volgens Duitse media verantwoordelijk zijn voor zeker zeventien misdrijven, waaronder meerdere seksuele delicten. Of er naast de vermissingszaak van Jaïr nog meer Nederlandse zaken onderzocht worden op een mogelijke link, is niet duidelijk. 

Dit is Christian B., verdacht van de moord op Maddie McCann

Na dertien jaar kwam een verdachte in beeld die achter de verdwijning zou zitten van Madeleine McCann. Het is de 43-jarige Duitser Christian B.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte in zaak-Maddie McCann mogelijk ook betrokken bij twee andere vermissingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore