Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom is het bij ons niet verplicht om een mondkapje te dragen zoals in het buitenland?

In veel landen om ons heen wordt het steeds vaker verplicht om op openbare plekken een mondkapje te dragen. Bij ons niet. Terecht? Of onvoorzichtig?

Die vraag wordt door veel mensen aan ons gesteld, en ook op sociale media is het een veelvoorkomende discussie. Alleen in het ov is het in Nederland verplicht om een mondkapje te dragen. 

Geen onderbouwing voor mondkapjes

En dat blijft - in ieder geval de komende tijd - nog zo. Dat zegt Coen Berends van het RIVM. Er is volgens het Outbreak Management Team (OMT) geen duidelijke onderbouwing voor het dragen van mondkapjes, en dus is er geen duidelijk advies voor het dragen ervan.

Vakantiegangers
Lees ook:
Vakantiegangers opgelet: mondkapjes op veel meer plekken verplicht in Frankrijk

Een mondkapje is niet ter vervanging van de regel om anderhalve meter afstand te houden, zegt het RIVM. "Bovendien heeft het dragen van een mondkapje veel haken en ogen. Worden ze juist gebruikt? Zit je er niet met je vingers aan?"

Wel in het ov

De regering heeft daarom ook niet besloten tot een verplichting van de mondkapjes op openbaren plekken. "Alleen op plekken waar de anderhalve meter afstand niet gehouden kan worden, daar is het dragen van een mondkapje verplicht", zegt Berends. In het ov dus.  

Berends ziet ook dat het kwartje in andere landen soms de andere kant op valt. "Je kunt artikelen vinden die pleiten voor het dragen van mondkapjes, maar ook artikelen voor het tegenovergestelde."

Wel verplicht in het buitenland

België bijvoorbeeld. Of Frankrijk. Of de Verenigde Staten. Allemaal landen waar eerst werd gezegd dat een mondkap dragen niet zou bijdragen aan het verdringen van het virus. Nu is het masker op steeds meer plekken verplicht. Zelfs de president van de VS Donald Trump zei het: "Zorg voor een mondkapje." Hij vond het lange tijd niet nodig. 

Er is dus een verschil van inzicht over het dragen van mondkapjes. Maar het kan ook nog zijn dat andere landen niet alleen keuzes maken op basis van de inhoud, denkt Berends. Hij stelt dat het zou kunnen dat het een signaal is van sommige landen om te laten zien dat ze druk bezig zijn met het probleem. 

Een politieke beslissing of niet, correspondent Erik Mouthaan ziet in New York steeds meer mondkapjes verschijnen. "Zelfs 90 procent van de hardlopers had ze op", zegt hij. "Ik zie de beelden uit Nederland. Bomvolle straten in Zeeland, mensen dicht op elkaar, niemand met een masker op. Vanuit Amerika gezien is het haast schokkend."

Nooit een mondkap? 

En toch kunnen wij - in ieder geval de komende tijd - gewoon zonder mondkap boodschappen doen. Berends durft niet te zeggen of dat voor altijd is. "Ik heb rondom het coronavirus geleerd dat we vaak te maken krijgen met voortschrijdend inzicht. Er kunnen altijd redenen komen om het te doen, maar dat is nu zeker nog niet het geval."