Negatief reisadvies

Code oranje in Kroatië: 'Ik denk dat wij hier veiliger zijn dan in Nederland'

22 juli 2020 15:48 Aangepast: 22 juli 2020 15:58
Thomas en zijn vrienden Beeld © Privécollectie Thomas.

Thomas (22) was nog geen half uur in Kroatië toen code oranje werd afgekondigd. Samen met 7 vrienden was hij onderweg naar een vakantievilla, voor 10 dagen. "Onze eerste reactie was: heftig, wat nu? Want we hadden ons niet verzekerd."

Voor heel Kroatië geldt sinds gisteren een negatief reisadvies vanwege het opgelopen aantal coronabesmettingen. Reisorganisaties inventariseren hoeveel Nederlanders er op dit moment op vakantie zijn. Branchevereniging ANVR schat dat het gaat om duizenden mensen. 

"Mensen moeten goed nadenken of het echt noodzakelijk is om te blijven", zegt een woordvoerder van het ministerie Buitenlandse Zaken. "Toeristische reizen vallen niet onder noodzakelijke reizen." Mensen die terug in Nederland komen, wordt geadviseerd twee weken in thuisquarantaine te gaan.

Terug naar Nederland

600 Nederlanders die via reisorganisatie TUI een pakketreis naar Kroatië hebben geboekt, moeten terug naar Nederland. Aanleiding is de aanpassing van het reisadvies. 

De helft van deze reizigers keert morgen terug met hun oorspronkelijke vlucht. Voor de andere reizigers wordt zo snel mogelijk capaciteit geregeld op een al geplande lijnvlucht.

Reizigers die met eigen vervoer naar Kroatië zijn gereisd, worden door TUI dringend verzocht om terug naar Nederland te reizen.

Dat advies geldt dus ook voor Thomas en zijn vrienden. En dat zorgde voor verdeeldheid in de groep. Een deel wilde blijven, een deel wilde vertrekken.  "Eenmaal in de villa hebben we nagedacht: wat is wijsheid? We bleken toch verzekerd omdat we tijdens code geel zijn gekomen."

"We hebben ook gekeken naar de situatie in de omgeving", vervolgt Thomas. "Waarom is het oranje? Wij zitten in Istrië, daar zijn bijna geen besmettingen. Toch is heel Kroatië oranje. We hopen dat het advies later toch per regio bekeken wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag je door een land met code oranje reizen om naar een ander land te gaan?

Weinig informatie

Dat hoopt ook branchevereniging ANVR. Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat Buitenlandse Zaken adviseert, is er te weinig regionale informatie binnengekomen om een advies per regio te geven. "We worden te weinig gevoed vanuit het land", vertelt een woordvoerder. 

Hoe dan ook werden Thomas en zijn vrienden het uiteindelijk eens: blijven is het beste. "We willen liever niet uit de villa. We verwachten dat we hier veilig zijn en houden het nieuws in de gaten. Als de pleuris toch uitbreekt, zitten we zo in de auto."

Laura en haar gezin. Laura en haar gezin.

Ook de 48-jarige Laura Vlot zit in Kroatië en is niet van plan te vertrekken. Ze verblijft al 12 dagen op een camping in de stad Rovinj. "Het was heel rustig, maar de laatste dagen is deze camping - waar 7.000 mensen kunnen verblijven - aardig volgelopen met Nederlanders. Veel van hen kregen gisterenmiddag code oranje binnen op hun smartphone."

Stress op de camping

Toch merkt ze daar weinig van. "Alleen in de supermarkt waar wij komen is een mondkapje verplicht en in de stad Rovinj loopt alle bediening met een mondkapje op. En de tafels staan wat verder uit elkaar. Ik voel me hier veiliger dan in Nederland." Op de camping heerst ook geen paniekerige sfeer. "Heel de camping staat nu nog vol. Een enkeling raakt in de stress en wil naar huis."

Renske en haar man. Renske en haar man.

Blijven in Kroatië, dat is geen optie voor Renske Vlakveld. Samen met haar gezin en vrienden van haar kinderen zou ze een zeiltocht gaan maken. Een deel moest nog naar Kroatië komen. "Het voelt niet goed hier te blijven met code oranje, we zijn verantwoordelijk voor andermans kinderen."

Risico genomen

Bovendien werkt haar echtgenoot in een ziekenhuis. "Dus die 14 dagen in quarantaine willen we niet voor ons uitschuiven." Jammer vindt ze het wel. "Maar ja, wat moet je. Het is het risico dat je neemt als je op vakantie gaat in deze periode."

Wel of niet vergoed?

Als je een reis naar Kroatië hebt geboekt, krijg je die dan vergoed? Dat is de vraag voor veel reizigers die in die situatie zitten. 

  • Heb je een pakketreis geboekt en wordt die geannuleerd, dan kun je je geld terug krijgen, zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.
  • Wordt je pakketreis niet geannuleerd, dan kun je in gesprek gaan en alsnog geld terugkrijgen. "Zeker als een land code oranje krijgt."
  • Wanneer je alleen een vliegticket hebt geboekt, moet je in gesprek met de maatschappij, zegt Spierenburg. "Je kunt zeggen dat je niet wilt vliegen en kijken naar omboeken of geld terug krijgen. In het begin van corona waren de vliegmaatschappijen heel coulant qua geld teruggeven, dus ik ga ervan uit dat ze dat nu ook zijn."
  • Wat betreft verzekeringen is dat een ander verhaal. "Het hangt af van je annuleringsverzekering en wanneer je geboekt hebt. De meeste verzekeringen hebben nu de pandemie uit de voorwaarden gehaald. Dan krijg je dus geen geld terug, tenzij je je aanvullend hebt verzekerd."
  • Zorgverzekeringen blijven wel alles dekken, tot op de hoogte dat ze het in Nederland ook zouden vergoeden, zegt Spierenburg. "Alles wat duurder is, moet je zelf betalen. Normaal gesproken betaal je dat verschil uit je reisverzekering. maar als je expres naar een oranje land gaat, zijn de kosten voor jezelf. Alle kosten die je maakt vanwege corona, moet je ook zelf betalen."
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore