Soms slecht bereikbaar

Teststraten moeten toegankelijker: 'Hoe lager de drempel, hoe beter de naleving'

22 juli 2020 09:49 Aangepast: 22 juli 2020 10:09
Een GGD-medewerker voert een coronatest uit. Beeld © ANP

Deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) vinden dat het makkelijker moet worden om je te laten testen. Sommige teststraten zijn alleen per auto bereikbaar, of zijn te ver weg. "Mensen gaan niet snotterend in de bus zitten."

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Lang niet iedereen doet dit. Tot op heden is 12 procent van de mensen met corona-gerelateerde klachten (zoals loopneus, hoesten, benauwdheid of koorts) naar een testlocatie gegaan. De rest schrijft de klachten toe aan bijvoorbeeld hooikoorts of verkoudheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordaantal mensen laat zich bij GGD testen op corona, half procent positief

En dat is een probleem, vindt het RIVM. In de praktijk zijn verkoudheidsklachten van Covid-19 eigenlijk niet te onderscheiden van een gewone verkoudheid. Thuisblijven en snel testen is het devies. Alleen zo kan een besmettingshaard snel worden opgespoord en worden voorkomen dat anderen worden besmet.

Er lijkt nóg een reden te zijn waarom mensen zich niet zo snel laten testen: een teststraat blijkt niet voor iedereen makkelijk te bereiken. Bijvoorbeeld als je geen auto hebt en ver weg woont van een testlocatie.

'Het moet sneller en beter'

Deskundigen vinden dat dit beter moet. Zoals ook het RIVM vorige week schreef in een analyse: hoe makkelijker het is om zich te laten testen, hoe waarschijnlijker het is dat mensen hier gebruik van maken.

De infrastructuur om te testen moet veel laagdrempeliger, zeggen deskundigen tegen Trouw. Het moet 'sneller en beter', zegt Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten aan het UMC Utrecht.

Hoogleraar infectiepreventie en OMT-lid Andreas Voss zegt: "Nu hebben mensen een excuus om een test te laten zitten, en dat kan ik begrijpen. Mensen gaan niet snotterend in de bus zitten, of een heel eind fietsen voor een test. Hoe lager de drempel, hoe beter de naleving van de oproep aan mensen met klachten om zich te laten testen."

'Zo dichtbij de burger als maar kan'

Ook Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM en lid van het OMT, erkent dat een deel van de burgers klaagt over de toegankelijkheid.

De GGD, die gaat over de testlocaties, laat in een reactie weten dat recentelijk nieuwe teststraten zijn geopend en dat er plannen zijn voor nog meer testlocaties, zoals in busterminals, winkelcentra of kerken.

Waar testen?

Als je je wilt laten testen op corona, bel je met 0800-1202. Dan krijg je iemand aan de lijn die een afspraak met je inplant. Samen met de medewerker kijk je waar je snel terecht kunt.

Sommige testlocaties zijn alleen per auto bereikbaar. Als dat voor jou geen optie is, bekijkt de medewerker waar je wel terechtkunt met bijvoorbeeld de fiets of lopend.

Bron: Rijksoverheid

Half miljoen coronatests afgenomen

De GGD verwacht vandaag de 500.000ste coronatest af te nemen. De teller staat nu op 493.967 afgenomen tests. "Het gaat echt heel hard", zegt een woordvoerder. "Wij werken er hard aan om overal te zorgen dat we de toegenomen vraag kunnen faciliteren. Hoe meer mensen zich laten testen, ook met milde klachten, des te beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore