Grootschalige actie

Demonstraties met tractoren in meerdere regio's verboden

21 juli 2020 22:54 Aangepast: 22 juli 2020 08:59
Het is de vraag of we dit soort beelden morgen te zien krijgen. Beeld © ANP

In navolging van Utrecht hebben nu meerdere veiligheidsregio's een demonstratie met landbouwvoertuigen verboden. Farmers Defence Force (FDF) heeft een grootschalige actie aangekondigd waar ook veel tractoren bij worden verwacht.

Het gaat om onder meer de veiligheidsregio's in Groningen, Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek. Bij het RIVM in De Bilt worden demonstranten verwacht. Daar is gisteren het leger ingezet om blokkades op te zetten. 

Toegangswegen afgesloten

Verslaggever Jeroen Wetzels was gisteravond bij het gebouw van het RIVM en zag daar ook betonblokken, hekken en politiewagens om de toegangswegen te blokkeren: 

Leger en politie barricaderen RIVM tegen boerenprotest

Bij het RIVM in De Bilt worden legervoertuigen, militairen en politie ingezet om protesterende boeren de toegang tot het gebouw te beletten.

Lelystad Airport

Volgens de Veiligheidsregio Flevoland heeft de FDF via sociale media opgeroepen om met tractoren te komen demonstreren, met als mogelijke locatie Lelystad Airport.

Om opstoppingen en onveilige situaties in het verkeer te voorkomen, is besloten om op 21 en 22 juli een verbod in te stellen op het demonstreren met landbouwvoertuigen. Dat verbod geldt op de openbare weg, parkeerplaatsen en andere openbare plaatsen in de veiligheidsregio Flevoland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leger ingezet bij RIVM voor boerenprotest, zeker 15 vrachtwagens paraat

Volgens de Veiligheidsregio Groningen is duidelijk geworden 'dat representanten van boeren, waaronder Farmers Defence Force, opnieuw voornemens zijn op grote schaal demonstraties, blokkades of andere ontwrichtende acties te organiseren'. Daar geldt het verbod alleen op 22 juli, van middernacht tot middernacht.

Demonstraties niet gemeld

Volgens de veiligheidsregio in Groningen hebben in het recente verleden 'demonstraties van groepen boeren en sympathisanten met trekkers en andere zware (landbouw)voertuigen op verschillende plekken geleid tot opstoppingen en gevaarlijke situaties. Deze demonstraties waren vooraf niet gemeld. Hierdoor was het niet mogelijk om afspraken te maken over hoe op een veilige manier gedemonstreerd kon worden'. 

De veiligheidregio Gooi- en Vechtstreek meldt dat het Mediapark ook een mogelijk doelwit zou zijn van FDF. Er is een verbod ingesteld 'om opstoppingen en onveilige situaties in het verkeer te voorkomen'. 

Alternatieve vormen

In de provincie Utrecht was het al verboden om gisteren en vandaag te demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie.

De veiligheidsregio schrijft dat het de boeren 'vrij staat om op alle andere manieren te demonstreren', als ze maar niet met landbouwvoertuigen de weg op gaan. Er zijn volgens de woordvoerder 'een onbegrensd aantal alternatieven' voor demonstraties zónder tractoren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brand op terrein van gemeentehuis De Bilt in Bilthoven

Als de boeren inderdaad naar Bilthoven komen, zijn ze welkom op de Biltse Rading. Die locatie ligt zo'n drie kilometer van het RIVM af. "Op deze locatie kunnen - in verband met de coronamaatregelen - maximaal 2.000 personen veilig demonstreren op 1.5 meter afstand van elkaar", meldt veiligheidsregio Utrecht. 

Met de auto

FDF heeft zijn achterban opgeroepen om met de auto naar het protest in De Bilt te gaan. Ze demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waaronder nieuwe veevoerregels.

Op sociale media verschijnen berichten van boeren die zich klaarmaken om ook inderdaad op pad te gaan: 

Wat doet en wil Farmers Defence Force?

Mark van den Oever van FDF zei vorige week tegen RTL Nieuws dat vandaag 'een startschot' wordt voor volgende protesten. Wat de actiegroep van plan is, wilde hij niet zeggen. Volgens Van den Oever gaan boeren in ieder geval met trekkers de weg op en gaan ze 'stikstof besparen' door acties te voeren in onder meer sectoren die volgens hen veel stikstof uitstoten

Volgens Van den Oever wordt het een 'groot protest' en steunen ook andere boerenorganisaties de actie van FDF. Eerder had hij al gezegd dat de acties uiteen zullen lopen van wegblokkades en barricades tot aan wilde acties, die overal in het land kunnen opduiken.

Boeren voerden de afgelopen tijd, met grote landbouwvoertuigen, op meerdere plekken actie. Ze zijn het niet eens met plannen van minister Carola Schouten om het eiwitgehalte in veevoer te verlagen.

Boeren willen dat dat plan van tafel gaat, het zou nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook protesteerden boeren eerder bij verscheidene distributiecentra omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Meerdere veiligheidsregio's verboden daarop (tijdelijk) dit soort protesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore