Ga naar de inhoud
Agenten geschorst na plichtsverzuim

Rijksrecherche onderzoekt 1300 dossiers Limburgse politie op strafbare feiten

Het politiebureau in Horst. Beeld © ANP

1300 dossiers van de politie in Horst worden gecontroleerd op strafbare feiten van agenten. Dat bevestigt het OM na onderzoek van De Limburger. Het gaat om dossiers waar negen geschorste agenten bij betrokken waren.

De geschorste agenten werden verdacht van plichtsverzuim en onprofessioneel gedrag. De Rijksrecherche is bang dat de agenten ook strafbare feiten hebben gepleegd bij het opstellen van de dossiers, bijvoorbeeld door valsheid in geschrifte te plegen.

Alle dossiers waar zij tussen 2015 en begin 2019 bij betrokken waren, worden nu onderzocht. Die analyse is al in oktober vorig jaar begonnen en duurt zeker nog tot eind dit jaar, schrijft de krant. 

Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de politiemensen hebben gesjoemeld met huiszoekingsbevelen en of politiemensen zelf meldingen hebben gedaan bij Meld Misdaad Anoniem.

Onterecht veroordeeld 

Aan de hand van het onderzoek wordt bepaald of de strafzaken naar de rechtbank kunnen. Als dossiers 'besmet' zijn, zou het bewijs in die zaak onbruikbaar kunnen worden. Ook zouden er mogelijk mensen onterecht veroordeeld zijn. 

Veel
Lees ook:
Veel meer agenten ontslagen om lekken en misbruiken gevoelige informatie

De Limburgse rechtbankpresident Peter Pulles heeft tegen de politie gezegd dat hij bang is dat "rechters uitspraken hebben gedaan die zijn gebaseerd op onjuiste feiten".

Tot nu toe zijn in vijftien dossiers vraagtekens gezet bij het handelen van de agenten, meldt het OM. Bij drie dossiers zijn strafbare feiten aan het licht gekomen, maar dat zijn geen dossiers waarin al iemand is veroordeeld.  

Groot onderzoek

De negen agenten werden vorig jaar geschorst of buiten functie gesteld na misstanden bij de politie-eenheid. De verdenkingen zijn niet mals: het gaat om valsheid in geschrifte, mishandeling van arrestanten, schending van het ambtsgeheim, misbruik van bevoegdheden, intimidatie, pesterijen, ernstig plichtsverzuim en onder­mijnend gedrag richting de leiding.

Er volgde een groot onderzoek binnen de politieafdeling Horst-Peel en Maas, waarbij meer dan 100 mensen ondervraagd werden.

Politie
Lees terug:
Politie onderzoekt eigen Limburgse afdeling: ruim 100 agenten verhoord

Dat onderzoek is nog steeds bezig. "We kijken of mensen in hun gedrag zijn doorgeslagen en wellicht onzorgvuldig zijn omgegaan met hun bevoegdheden", zei politichef Ingrid Schäfer Poels vorig jaar.

Vijf agenten zijn vorige maand ontslagen, vier anderen kregen straf. Er loopt ook nog een onderzoek naar twee andere agenten.

De politie is je beste vijand

02:07
De kritiek op politieagenten in Nederland wordt steeds groter. Als reactie is #steundepolitie ontstaan, waarbij mensen juist respect tonen aan de politie.