Ongeveer 40 militairen

Leger ingezet bij RIVM voor boerenprotest, zeker 15 vrachtwagens paraat

21 juli 2020 20:52 Aangepast: 21 juli 2020 23:08
De vrachtwagens van het leger. Beeld © RTL Nieuws

Defensie heeft meerdere vrachtwagens richting de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gestuurd. Dat is gebeurd met het oog op het boerenprotest dat voor morgen gepland staat. Het zijn ongeveer vijftien vrachtwagens, met ongeveer veertig militairen.

De vrachtwagens staan er op verzoek van de burgemeester van De Bilt. Het is de bedoeling dat ze straten afsluiten. Er zijn nu ook al blokkades opgesteld, dat heeft te maken met de onvoorspelbaarheid van de protesten, zegt de woordvoerder van de gemeente. Bij eerdere boerenprotesten werden in Den Haag ook al legervrachtwagens ingezet.

In Utrecht verboden

In de provincie Utrecht is het vandaag en morgen verboden om te demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie.

Actiegroep Farmers Defence Force heeft zijn achterban nu opgeroepen om met de auto naar het protest te gaan. Ze demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waaronder nieuwe veevoerregels.

Enige gemeente

De Bilt is de enige gemeente die om bijstand van Defensie heeft gevraagd, zegt een woordvoerder van het ministerie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden boeren naar Fries weiland voor ludieke actie

Wat doet en wil Farmers Defence Force?

Mark van den Oever van FDF zei vorige week tegen RTL Nieuws dat morgen 'een startschot' wordt voor volgende protesten. Wat de actiegroep van plan is, wilde hij niet zeggen. Volgens Van den Oever gaan boeren in ieder geval met trekkers de weg op en gaan ze 'stikstof besparen' door acties te voeren in onder meer sectoren die volgens hen veel stikstof uitstoten

Volgens Van den Oever wordt het een 'groot protest' en steunen ook andere boerenorganisaties de actie van FDF. Eerder had hij al gezegd dat de acties uiteen zullen lopen van wegblokkades en barricades tot aan wilde acties, die overal in het land kunnen opduiken.

Boeren voerden de afgelopen tijd, met grote landbouwvoertuigen, op meerdere plekken actie. Ze zijn het niet eens met plannen van minister Carola Schouten het eiwitgehalte in veevoer te verlagen.

Boeren willen dat dat plan van tafel gaat, het zou nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook protesteerden boeren eerder bij verscheidene distributiecentra omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Meerdere veiligheidsregio's verboden daarop (tijdelijk) dit soort protesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore