Ga naar de inhoud
Jaarlijkse enquête

Steeds minder Nederlanders willen van het gas af

Steeds minder Nederlanders vinden het een goed idee om van het gas af te gaan. Dit jaar is nog maar 45 procent voorstander, terwijl dat in 2017 nog 58 procent was. Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête van klimaatstichting Hier. Daarmee neemt het draagvlak om te stoppen met aardgas dit jaar opnieuw af.

Vier jaar geleden waren de voorstanders om te stoppen met gas nog duidelijk in de meerderheid (58 procent vóór, 23 procent tegen). De afgelopen jaren zag je de tegenstand al toenemen, en dit jaar zijn de voor- en tegenstanders voor het eerst in evenwicht. 45 procent is vóór, 45 procent is tegen en 10 procent heeft geen mening.

"Wij vermoeden dat het draagvlak afneemt omdat wonen zonder aardgas voor mensen dichterbij komt; dan komen de zorgen ook dichterbij", zegt Eva van der Weiden van klimaatstichting Hier. "Er zijn nog nauwelijks succesverhalen in de bestaande bouw en de meeste gemeenten slagen er niet in om de bewoners een aantrekkelijk aanbod te doen."

'Weer zo'n linkse hype'

De meest genoemde reden van de tegenstanders luidt 'Weer zo’n linkse hype' (16 procent). Anderen vinden dat we aardgas gewoon nog even nodig hebben en ze vinden en ook de kosten te hoog.

Voorstanders geven het klimaatprobleem als belangrijkste reden (25 procent) om van het gas af te gaan. Vorig jaar waren de aardbevingen in Groningen nog de belangrijkste reden, maar nu vinden duidelijk minder mensen dat dé reden om gas in de ban te doen (18 procent in 2019, nu gedaald naar 9 procent).

Klimaatdoelen

Het kabinet heeft om die laatste twee redenen wel besloten om te stoppen met aardgas. De gaswinning in Groningen zorgde voor problemen én ook de klimaatdoelen zijn een belangrijk argument. Het doel is om in 2030 de uitstoot van CO2 te halveren.

Het Friese dorp Garyp wilde vorig jaar graag het eerste dorp zonder aardgas zijn:

02:25
De eerste huizen werden toen al energie-neutraal gemaakt.

Om dat doel te bereiken worden vóór 2030 anderhalf miljoen huizen van het gas losgekoppeld. Die wijken moeten overstappen op andere energiebronnen, zoals de elektrische warmtepomp of stadsverwarming. In 2050 moeten álle huizen in Nederland aardgasloos zijn.

Minder draagvlak

Dat mensen steeds minder enthousiast worden om die overstap te maken, is slecht nieuws voor de beleidsmakers. Er is altijd gezegd dat er voldoende draagvlak moet worden gecreëerd, zodat niemand zich gedwongen voelt. Maar dat blijkt – nu de plannen steeds concreter worden – niet het geval.

Bron: RTL Nieuws