Demonstratie bij RIVM

Utrecht verbiedt landbouwvoertuigen bij demonstratie boeren

21 juli 2020 15:28 Aangepast: 21 juli 2020 15:55
Boeren in Flevoland tijdens een demonstratie eerder deze maand. Beeld © ANP

Boeren die morgen gaan demonstreren in de provincie Utrecht, mogen daarbij geen gebruik maken van landbouwvoertuigen. Dat meldt de Veiligheidsregio Utrecht. Aanleiding voor het verbod is het plan van Farmers Defence Force (FDF) om te demonsteren in De Bilt, waar het gebouw van het RIVM staat.

De demonstratie mag wel doorgaan, schrijft de Veiligheidsregio, maar boeren mogen niet op hun tractor naar De Bilt komen: "Er is een risico dat landbouwvoertuigen in groten getale afreizen. Dat levert ernstige risico’s op voor het verkeer, geeft kans op wanordelijkheden en belemmert hulpdiensten in hun werk." Het verbod geldt voor vandaag en morgen.

De boeren gaan demonstreren op de Biltse Rading, een weg tussen Utrecht en De Bilt. Daar is volgens de Veiligheidsregio ruimte voor zo'n 2000 demonstranten. FDF wilde al niet voor de deur van het RIVM protesteren, omdat daar niet genoeg ruimte zou zijn.

Grote actiedag

FDF roept boeren nu op om met de auto naar de demonstatie te komen. Dat zegt FDF-woordvoerster Sieta van Keimpena.  FDF is boos over dat verbod, maar roept boeren wel op zich eraan te houden.

De demonstratie in De Bilt is onderdeel van een grote actiedag die FDF morgen gaat houden. Vorige week werd die dag aangekondigd. FDF roept de rest van Nederland op om morgen thuis te werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boerenactiegroep kondigt landelijke actiedag aan op 22 juli

De acties zullen uiteenlopen van wegblokkades en barricades tot aan wilde acties, die overal in het land kunnen opduiken, zei Mark van den Oever van FDF. 

Eiwitgehalte in veevoer

Boeren voerden de afgelopen tijd op meerdere plekken actie, vaak met grote landbouwvoertuigen. Ze zijn het niet eens met plannen van minister Carola Schouten het eiwitgehalte in veevoer te verlagen.

Boeren willen dat die van tafel gaan, omdat veevoer met minder eiwit nadelige gevolgen zou hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook protesteerden boeren bij verscheidene distributiecentra van supermarkten omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Meerdere veiligheidsregio's verboden daarop (tijdelijk) dit soort protesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore