Steeds meer clusters

RIVM: 'zorgelijke stijging', aantal nieuwe coronabesmettingen bijna verdubbeld

21 juli 2020 14:00 Aangepast: 21 juli 2020 17:36
Beeld © ANP

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van vorige week. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse cijfers. Vorige week werden er 534 nieuwe besmettingen in een week tijd gemeld, afgelopen week waren dat er 987.

Het RIVM meldt ook dat er afgelopen week 7 mensen zijn overleden, één minder dan vorige week. 19 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, iets meer dan de 16 opnames van een week geleden. 

96 actieve clusters

Vooral in Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht en Noord-Holland zijn veel besmettingen vastgesteld. Het RIVM zegt steeds meer lokale uitbraken te zien. Er zijn op dit moment 96 actieve clusters bekend in Nederland.

Meestal gaat het om een gezin, maar er zijn ook steeds meer besmettingen op het werk en als gevolg van feestjes, uitgaan of bezoek aan familie en vrienden. Bij zo'n cluster raken drie of meer mensen besmet, bijvoorbeeld binnen één bedrijf of familie. Zo bleek een café in Hillegom gelinkt te zijn aan zeker 23 besmettingen.

Bekijk hier waar de besmettingen zijn geweest

Nieuwe besmettingen tussen 8 en 21 juli

Verspreiding neemt weer toe

De stijging van het aantal besmettingen vraagt om alertheid, aldus een reactie van het ministerie van Volksgezondheid. Ook moet er extra aandacht zijn voor het houden van afstand en het vermijden van drukte. Het ministerie zegt dat er 'regionaal passende maatregelen kunnen worden genomen'.

Het reproductiegetal R, dat zegt hoeveel mensen een coronapatiënt gemiddeld besmet, ligt deze week op 1,29. Dat betekent dat de verspreiding van het coronavirus weer toeneemt. Als de R onder de 1 ligt, wordt de verspreiding van het virus juist afgeremd.

In die R zit een bandbreedte, omdat er onzekerheid in de berekening zit. Maar die bandbreedte zit nu geheel boven de 1. Dat is voor het eerst sinds 15 maart.

R boven de 1? Zo wordt dit getal berekend

Het 'reproductiegetal' R zegt hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Dat getal is van verschillende factoren afhankelijk.

Het RIVM noemt de toename van het aantal besmettingen 'zorgelijk'. "Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden", schrijft het instituut.

Het gaat om afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog, maar ook om het thuisblijven, thuiswerken en testen bij de eerste klachten.

Hoogtepunt

Op het hoogtepunt van de corona-uitbraak, begin april, werden meer dan 1.300 besmettingen per dag vastgesteld. Al sinds eind juni lag het aantal nieuwe besmettingen op minder dan 100 per dag, maar dat waren er afgelopen week dus weer een stuk meer. 

In totaal zijn er nu 52.073 coronabesmettingen vastgesteld in Nederland. 11.902 patiënten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis en 6136 mensen zijn overleden als gevolg van een besmetting.

Coronavirus kan nog maanden huishouden: 'Ik voel me oud'

Wie ziek wordt van het coronavirus, kan daar nog behoorlijk lang last van hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore