Ga naar de inhoud
Aanpak coronavirus

Nederlandse doorbraak onderzoek coronapatiënten: tientallen levens gered

Verzorging van een coronapatiënt in het Amphia Ziekenhuis in Breda Beeld © ANP

Het Limburgse ziekenhuis Zuyderland lijkt een belangrijke wetenschappelijke doorbraak te hebben bereikt in het onderzoek naar de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Door behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen zijn volgens het ziekenhuis tientallen levens gered.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases, een onderdeel van de British Medical Journal.

Overdreven reactie afweersysteem

Bij ongeveer een kwart van alle coronapatiënten is er sprake van een zogenaamde cytokinestorm, een overdreven reactie van het eigen afweersysteem. De prognose voor deze patiënten is slecht: ongeveer de helft overlijdt. Uit de studie in het Zuyderland onder 172 coronapatiënten met zo'n cytokinestorm, blijkt dat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen – eerst door een hoge dosis Prednison soms gevolgd door Tocilizumab – goede resultaten oplevert.

Veelbelovende
Lees ook:
Veelbelovende eerste resultaten van coronavaccin dat Nederland heeft besteld

Uit het onderzoek blijkt dat door deze behandeling de kans op overlijden van patiënten met zo'n cytokinestorm 65 procent lager is. De kans om op intensive care te moeten worden beademd is zelfs 71 procent lager. Ook de kans op herstel is 79 procent hoger en treedt gemiddeld zeven dagen eerder op.

Tienduizenden doden voorkomen

Het onderzoek werd gedaan onder een groep van 86 patiënten en vergeleken met een vergelijkbare groep patiënten die een behandeling volgens standaardnormen heeft ontvangen. Al deze patiënten zijn ruim zestig dagen lang elke dag gevolgd door hetzelfde team medisch specialisten.

Het is volgens het ziekenhuis wereldwijd de eerste studie die positieve resultaten van een behandeling met medicijnen aantoont bij Covid-19. Het Zuyderland denkt dat het wereldwijd tienduizenden doden kan voorkomen.

Zorgpersoneel
Lees ook:
Zorgpersoneel vreest tweede golf: 'Je ziet het verdriet'

Leon van der Toorn van de Nederlandse Vereniging voor Longartsen is opgetogen door de resultaten van het onderzoek. "Het zijn hele mooie, veelbelovende ontwikkelingen. Ze liggen in de lijn der verwachting dat dit soort behandelingen gaan helpen. Het gaat wel echt om de zwaar getroffen patiënten. Wat er nu wordt gemeld door het Zuyderland zijn veelbelovende getallen."

De race om een coronavaccin: zo staat het ervoor

02:34
Over de hele wereld worden momenteel vaccins ontwikkeld tegen het coronavirus. Zo'n vaccin is hard nodig, want we kunnen pas écht terug naar normaal als we volledig beschermd zijn tegen corona. Maar hoe lang duurt dat nog?
Bron: RTL Nieuws