Ga naar de inhoud
Steeds populairder

Nederlander wil ook na coronacrisis blijven thuiswerken

Archieffoto Beeld © ANP

Door het coronavirus werken meer Nederlanders thuis dan ooit. Een steeds groter deel van deze mensen denkt dit ook na de coronacrisis te blijven doen.

Eind maart was het flink schakelen: ineens geen kantoortuin en koffieautomaat meer, maar met een laptop aan de keukentafel. Inmiddels lijken steeds meer mensen die moeten thuiswerken door het coronavirus hun draai te hebben gevonden.

In een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit gaf 45 procent van de mensen die thuiswerken aan dat ze hier na de coronacrisis mee willen doorgaan. Twee maanden geleden was dit nog maar 25 procent. Dit betekent overigens niet dat deze mensen helemaal niet meer naar kantoor zouden willen, ze denken vooral vaker thuis te werken.

Massaal
Lees ook:
Massaal thuiswerken is een succes, maar vergeet de digibeten niet

Online vergaderen

Ook online vergaderen wordt populairder. Inmiddels vindt 55 procent van de ondervraagden dat net zo productief als vergaderen in een zaal. Eind maart was dit nog 43 procent.

Een kwart van de mensen verwacht dan ook minder gebruik te zullen maken van het openbaar vervoer als het virus eenmaal weg is. Ook op dit moment zijn er een stuk minder mensen die met het ov gaan. Daarvoor worden verschillende redenen gegeven, zoals de oproep van het kabinet om alleen essentiële reizen te maken en angst voor besmetting. Ook is het openbaar vervoer minder populair door de mondkapjesplicht.

De race om een coronavaccin: zo staat het ervoor

02:34
Over de hele wereld worden momenteel vaccins ontwikkeld tegen het coronavirus. Hoe lang duurt dat nog?

Werk-privébalans

Thuiswerken is niet alleen maar populair, de ondervraagden zagen ook negatieve kanten. Ongeveer een derde heeft moeite met het vinden van een goede balans tussen werk en privé en 17 procent zegt lichamelijke klachten te hebben.

Daarvoor moet snel een oplossing worden gezocht, want Rutte gaf op zijn laatste persconferentie aan dat thuiswerken de norm blijft, ondanks de versoepelingen van de laatste tijd.