Ga naar de inhoud
Lange onderhandelingen

EU-top bereikt na 90 uur onderhandelen akkoord over coronaherstelfonds

Premier Mark Rutte tijdens de EU-top. Beeld © AP

Na opnieuw een nacht onderhandelen hebben de 27 EU-leiders een akkoord bereikt over de Europese begroting en het coronaherstelfonds.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zal later vanochtend een persconferentie geven over de details van de deal. Hij twitterde vanochtend al: 'Deal!'.

Ook premier Rutte gaf een persconferentie. Tegen politiek verslaggever Fons Lambie zei Rutte al dat het 'een moeizaam proces' is geweest en 'een lang weekendje geworden was'. 

Kijk hier de persconferentie met Mark Rutte terug: 'Het is een goed pakket'

36:01
In het pakket 'zijn de Nederlandse belangen geborgd'.

Na ruim vier dagen vergaderen is het Michel gelukt de Europese leiders op één lijn te krijgen over de EU-begroting en het coronaherstelfonds. Dat herstelfonds bevat 390 miljard euro aan subsidies en 360 miljard aan leningen.

Hogere korting

Er is de afgelopen dagen fors gepuzzeld om tot een akkoord te komen en meerdere keren waren er irritaties tussen de regeringsleiders. Premier Rutte werd gezien als 'dwarsligger', omdat hij te zuinig zou zijn. De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel stapten eerder deze week zelfs eens 'kribbig' op bij een overleg met Nederland en andere zuinige landen.

EU-president
Lees ook:
EU-president biedt Nederland fors hogere korting op afdracht aan EU

De meerjarenbegroting komt nu uit op 1074 miljard. Nederland krijgt onder meer een hogere korting van 1,92 miljard euro op de jaarlijkse EU-afdracht en medezeggenschap over de besteding van de subsidies uit het herstelfonds.

Italianen boos op 'zuinige' premier Rutte

05:40
In Italië was er afgelopen week veel onbegrip over de houding van premier Rutte.